Srbija dobija novi državni praznik

822
Foto: 021

Srbija će ove godine dobiti novi državni praznik Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja, pišu „Večernje novosti“.


Time će se naša zemlja pridružiti krugu ostalih slovenskih zemalja koje slave i odaju počast slovenskim prosvetiteljima i misionarima, navodi taj beogradski list.

Inicijativa da se 24. maj proglasi za državni praznik, Dan Ćirila i metodija, potekla je od Ministarstva kulture, a predlog će u Vladu zvanično poslati Ministarstvo za rad i zapošljavanje, koje je i zaduženo za takvu vrstu predloga.

Iz Ministarstva kulture za beogradski list još napominju da novi državni praznik ne znači i novi neredan dan, već da je suština odavanje počasti i poklanjanje pažnje Ćirilu i Metodiju zbog važnosti njihove uloge za sve slovenske narode.

Novi praznik ipak radan

Uvođenjem novog državnog praznika u Srbiji, 24. maja, zaposleni neće dobiti još jedan neradan dan, jer će se on obeležavati radno, piše B92.

Praznik Ćirila i Metodija tako će se pridružiti državnim praznicima koji se obeležavaju radno – Sveti Sava 27. januara, Dan sećanja na žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maja, Vidovdan 28. juna i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobar.

Državni i verski praznici koji se obeležavaju neradno su Nova godina 1. i 2. januar, Božić 7. januara, Sretenje koje se praznuje 15. i 16. februara, Veliki petak i Uskrs 6. i 8. aprila, Prvi maj 1. i 2. maja i Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici.

To znači da u zavisnosti kada padaju, državni praznici zaposlenima donose oko 10 neradnih dana. Ukoliko zbog prirode posla moraju biti radno angažovani, zaposlenima po Zakonu o radu pripada dnevnica u iznosu od 110 odsto.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here