Srbija dobija novi državni praznik

0
195
Foto: 021

Srbija će ove godine dobiti novi državni praznik Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja, pišu „Večernje novosti“.


Time će se naša zemlja pridružiti krugu ostalih slovenskih zemalja koje slave i odaju počast slovenskim prosvetiteljima i misionarima, navodi taj beogradski list.

Inicijativa da se 24. maj proglasi za državni praznik, Dan Ćirila i metodija, potekla je od Ministarstva kulture, a predlog će u Vladu zvanično poslati Ministarstvo za rad i zapošljavanje, koje je i zaduženo za takvu vrstu predloga.

Iz Ministarstva kulture za beogradski list još napominju da novi državni praznik ne znači i novi neredan dan, već da je suština odavanje počasti i poklanjanje pažnje Ćirilu i Metodiju zbog važnosti njihove uloge za sve slovenske narode.

Novi praznik ipak radan

Uvođenjem novog državnog praznika u Srbiji, 24. maja, zaposleni neće dobiti još jedan neradan dan, jer će se on obeležavati radno, piše B92.

Praznik Ćirila i Metodija tako će se pridružiti državnim praznicima koji se obeležavaju radno – Sveti Sava 27. januara, Dan sećanja na žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maja, Vidovdan 28. juna i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobar.

Državni i verski praznici koji se obeležavaju neradno su Nova godina 1. i 2. januar, Božić 7. januara, Sretenje koje se praznuje 15. i 16. februara, Veliki petak i Uskrs 6. i 8. aprila, Prvi maj 1. i 2. maja i Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici.

To znači da u zavisnosti kada padaju, državni praznici zaposlenima donose oko 10 neradnih dana. Ukoliko zbog prirode posla moraju biti radno angažovani, zaposlenima po Zakonu o radu pripada dnevnica u iznosu od 110 odsto.IZVOR021
PODELI
Prethodni tekstUhapšen S.N. iz opštine Bačka Palanka
Sledeći tekstToplo vreme loše utiče na ozime useve

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here