26 slučajeva odbijanja vakcinacije kod dece u Bačkoj Palanci

Iz ordinacije epidemiologa Dr Mirjane Valan

0
443

Aktuelna epidemiološka situacija malih boginja (morbila)

Male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, iako se mogu efikasno sprečiti bezbednom i efektivnom vakcinom koja je dostupna već više od 40 godina.

Imunitet posle vakcinacije stvara se u više od 95% vakcinisanih i 99% dece koja su primila 2 doze vakcine nakon navršenih 12 meseci života i smatra se doživotnim. Danas sve zemlje sveta sprovede sistemsku imunizaciu protiv malih boginja u cilju zaštite kako pojedinaca tako i populacije. Za eliminaciju morbila u jednoj zemlji, obuhvat sa dve doze vakcine treba da bude preko 95% u svakoj njenoj teritorijalnoj jedinici.

Rizik inficiranja virusom morbila imaju lica koja nisu preležala male boginje ili nisu vakcinisana protiv malih boginja Smatraju se bolešću dečjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu. Otpornost posle preležane bolesti je doživotna.

Virus malih boginja se vrlo lako širi sa osobe na osobu najčešće putem vazduha kapljicama koje se stvaraju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrelnim
sekretom zaraženih osoba i mnogo ređe preko predmeta koji su sveže zagađeni nosno ždrelnim sekretom. Osobe obolele od morbila su najzaraznije 2-4 dana pre i do 4 dana nakon izbijanja ospe.


949 slučajeva malih boginja na teritoriji Srbije od oktobra 2017.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 10.1.2018. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 949 slučajeva malih boginja, od kojih je 435 laboratorijski potvrđen u Institutu Torlak. Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (93%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog
vakcinalnog statusa. Registrovana su dva smrtna ishoda, kod osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana i kod  deteta uzrasta dve godine iz Aleksinca, koje zbog bolesti nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Od početka januara 2018. godine epidemija malih boginja prijavljena je i na teritoriji
grada Novog Sada (12 obolelih do sada).


Vakcinacija u opštini Bačka Palanka

U Bačkoj Palanci nije registrovana ni jedna obolela osoba, a nije bilo ni sumnji na ovo
oboljenje. Jedna osoba je bila pod zdravstvenim nadzorom zbog kontakta sa obolelom
osobom (uredno vakcinisana sa dve doze vakcine i nije obolela).

U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji Republike Srbije od 9.11.2017.g. intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba, uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina života.

U tom periodu, do danas, u opštini Bačka Palanka, vakcinisano je 92 dece, što redovno što dopunski.

Vakcinacija dece u opštini Bačka Palanka sprovodi se kontinuirano tokom cele godine
na svim vakcinalnim punktovima. Po trenutno dostupnim podacima (revizijom vakcinalnih kartona dece od 1-14.g. oko 7500 dece), vakcinu protiv malih boginja nije primilo 96 dece, a 23 dece nije dobilo drugu dozu vakcine. Razlog nevakcinisanja je neodazivanje na poziv (46), odbijanje vakcinacije (26), a ostala deca nisu vakcinisana zbog bolesti. Tokom 2017. godine vakcinisano je 87% dece u prvoj godini života, a drugu dozu, pred polazak u školu je primilo 95% dece.

Ove, 2018.godine, treba da se vakcinišu deca rođena 2017.g (oko 490 dece), a drugu
dozu treba da prime deca predškolskog uzrasta (oko 500). Osim njih u riziku od oboljevanja su i deca koja će biti rođena ove godine. U ovom momentu to je više od 1000
dece, što predstavlja realnu pretnju od pojave i širenja malih boginja u našoj sredini.

Epidemiolog, dr Mirjana ValanIZVORDom zdravlja "Dr Mladen Stojanović" (dr Mirjana Valan)
PODELI
Prethodni tekstPočela zamena tablica sa slovima sa kvačicama
Sledeći tekstKako održavati balkone i dvorišta zimi?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here