Papiru udahnjuje novi život

Bačkopalančanka Marica Šobat izrađuje predmete od papira.

1703

Bačkopalančanka Marica Šobat se izradom predmeta od papira bavi četiri godine.


-Ovim poslom počela sam da se bavim kako bih oplemenila prostor u kome živi moja porodica. Vremenom sam uvidela da bi ovaj posao mogao da bude izvor dodatne zarade, pa sam ozbiljnije krenula u pravljenje predmeta od papira.

Papir prvo obojim, a onda od njega pravim razne vrste korpica, ćupova, vaza, kutijica za nakit, pa čak i novogodišnje jelke. Posao je izuzetno naporan, traži mnogo strpljenja, vremena, truda i koncentracije. U svemu ovome je veoma značajna mašta, sve ostalo je rad i sati i sati provedeni uz papir i boje, započela je priču Marica Šobat.

Kada joj ponestane ideja u poslu, u pomoć joj pritekne internet. -U pravljenju predmeta, pored papira, koristim i žicu koja služi kao drška kod izrade korpica i karton za dno korpica. Žicu i karton oblažem papirom, a efekat je izuzetan. Predmet dobije namenu i može se koristiti. Veoma su zanimljive korpice koje su višenamenske i koriste se za odlaganje novina i veša, a pred doček Nove godine mnogima su interesantne i dekorativne jelke.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva mogu slobodno da kažem da kupci pokazuju interesovanje za ćupove, vaze, pletene flaše i kutijice za nakit. Sve ukrase na ovim predmetima sama osmislim i oni su proizvod moje mašte, priča Marica.

Na početku posla, Marici su pomagali suprug i sin, ali sada uglavnom sama pravi predmete od papira. -U ovom poslu je kreativnost primarna. Kada se predmet napravi od papira, pristupa se lakiranju zbog produženja veka trajanja. Nisam jedina koja radi ovaj posao, konkurencija je sve veća, pa je zato potrebno stalno usavršavanje, navodi ona.

Marica Šobat svoje predmete od papira prodaje i na internetu. Planiram da otvorim internet stranicu kako bi kompletna prodaja išla preko nje, kaže na kraju Marica Šobat.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here