U školama u Vojvodini završen zimski raspust

0
405

Posle, ipak i ove godine tronedeljnog zimskog odmora, drugo polugodište đacima u Vojvodini počinje danas.


Petodnevna nastavna nedelja svim učenicima biće produžena sa dve nastavne subote i to 14. aprila, kada će se održati časovi po rasporedu za petak i 5. maja, kada će imati časove od ponedeljka. Pored ovih obaveznih nastavnih subota, svaka škola nastavnu nedelju đacima će moći da produže najviše s još četiri nastavne subote (neke od njih su verovatno već imali u prvom polugodištu) i to samo ako u jednom od naredna dva kvartalna perioda njihova škola u nastavni dan obeležava dan škole, ili je istovremeno veći deo učenika na ekskurziji ili na nekoj sportskoj ili društvenoj manifestaciji, ili je škola domaćin takmičenja, društvene ili sportske manifestacije.

U subotu je moguće nadoknaditi i časove izgubljene bog odsustva većeg broja učenika ili zaposlenih, koji obeležavaju verski praznik, ili praznik nacionalne manjine utvrđen od strane nacionalnog saveta određene nacionalne manjine u Republici Srbiji,pa je u dan tog praznika otežano izvođenje nastave. A ti dani su u ovom polugodištu za vernike pravoslavce prvi dan krsne slave,a za pripadnike Jevrejske zajednice 11. april na Pashu ili Pesah. Za mađarsku nacionalnu zajednicu to je 15. mart – Dan revolucije i oslobodilačke borbe 1848/49 , za bošnjačku 11. maj – Dan Bošnjačke nacionalne zastave, za bunjevačku 2. februar – Dan velikog prela i 23. februar – Dan izbora prvog Nacionalnog saveta, za hrvatsku 19. mart – blagdan Svetog Josipa; za rumunsku 15. januar – datum rođenja nacionalnog pesnika Mihaija Emineskua, za rusinsku 17. januar – Dan Rusina, za ukrajinsku 17. maj – Dan ukrajinske zajednice u Srbiji, za romsku 14. januar – Vasilica, treći petak u martu – Bibija, 8. april – Međunarodni dan Roma i 6. maj – Đurđevdan. Pripadnici bugarske nacionalne zajednice u školu ne moraju doći 3. marta – koji oni slave kao Dan oslobođenja od turskog ropstva, 24. maja –kada je Dan Kirila i Metodija, dok su za češku nacionalnu zajednicu praznici kada ne moraju ići na časove 4. februar – Dan češke književnosti, 28. mart – Dan obrazovanja i 16. maj – Dan nacionalnog saveta.

Godišnjim planom rada svaka škola u svakom polugodištu mora da predvidi jednu subotu za organizovanje i realizaciju aktivnosti iz oblasti izbornih predmeta (građansko vaspitanje, verska nastava i dr), vannastavnih, sportskih, aktivnosti iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine i kulturno-umetničkih aktivnosti. Toga dana nastavnici će đake voditi u obilazak crkava, manastira i hramova, muzeja i galerija, spomen zbirki,etno kuća, istorijskih nalazišta, nacionalnih parkova, prirodnih rezervata, organizovaće akcije ozelenjavanja i uređenja škole i okoline, aktivnosti u lokalnoj zajednici, sportske ili susrete škola. Takođe, jedna od ovih subota može biti iskorišćena za organizovan odlazak na edukativne i kreativne radionice, organizovanje mini istraživačkih projekata ili zabavna međuodeljenjska druženja (kviz takmičenje, proslava rođendana, igranke) i slično.

S druge strane, redovnu nastavu prekinuće neradni dani zbog državnih praznika i to za Sretenje – Dan državnosti, koji se slavi 15. i 16. februara i za Praznik rada koji se obeležava 1. i 2. maja.

Prolećni raspust ove godine u Vojvodini počinje 30.marta a završava se 9. aprila. Ovu školsku godinu prvo će završiti 24. maja maturanti gimnazija, posle njih, 31. maja raspustiće se mali maturanti i veliki mturanti u srednjim stručnim školama, 14. juna na raspust će svi ostali osnovci, a 21. juna srednjoškolci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here