Badnjak u plamenu

U Obrovcu

824

Jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika Božić i Badnje veče u Obrovcu i ove godine je obeležavan po svim delovima sela. Mada je ove godine bilo nešto izraženije uz veće prisustvo građana.


Crkveni odbor na čelu sa Miodragom Čolin i sveštenikom Miroslavom Tronkolović, a u dogovoru sa Svetozarom Svetom Bauranov, odlučio je da se okupljanje građana i seča Badnjaka obavi ispred kuće Bauranova, što je i urađeno. Bauranov je već organizovao ovakve aktivnosti pre tri godine, pa je i ovaj put uspešno organizovao doček gostiju povodom Badnjaka.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Svi su dočekani kuvanim vinom i rakijom, a veliki broj ljudi koji se okupio poslužen je pecivom i kolačima. Kada je oboren Badnjak, želja za grančicama bila je velika. Formirana je velika kolona na čijem je čelu bio fijaker sa belim konjima koje je terao Lazar Petrović, a Badnjak sa okićenim konjima i prikolicom punom naroda vozio je Jova Kaurin. Kretali su se kroz ulice Obrovca i sa velikim oduševljenjem stanovnika dočekani su pred pravoslavnom crkvom.

Nakon obreda koji je izvršio sveštenik Miroslav Tronkolović, brojni posetioci bili su posluženi toplim napitcima. U sumrak su se stanovnici Obrovca okupljali na već ranije pripremljenim mestima za paljenje Badnjaka. Tako su za Badnje veče, vatru Badnjaka palili Joca Stanojčić sa komšijama Medićima, Rodićima i Vojinovićima. Lepo Badnje veče su organizovali i Boža Duvnjak sa suprugom Marijom, Dragana Đerković sa porodicom, kao i Bora Popadić sa sinovima i unucima. Vojislav Boroja je bio najaktivniji u aktiviranju petardi uz veliku pažnju kako ne bi ugrozio bezbednost prisutnih. Tako je i Mikica Jovin sa predsednikom saveta MZ Obrovac Simom Jandrić, komšijama i prijateljima organizovao druženje uz Vatru Badnjaka.

Moraju se spomenuti i Duša Gajinov koji je takođe sa svojim komšijama, porodicama Temerinac, Gluvić i drugim obeležio svečanost povodom Badnjaka, kao i Kutanjac Dragan, Šavija Rajko sa porodicama i prijateljima.  I u Šolajinoj ulici redovno se za Badnje veče sastaju porodice Mijatović, Radman, Ramić, Ivanišević… U ulici Mladena Stojanovića već se dobro zna da Milan Trkulja sa porodicom uz muziku, pečenu ribu i kotlić svake godine organizuje Badnje veče koje je jedno od većih i veselijih. Badnje veče svake godine organizuju i kod kuće Nenada Jovin, koji ima svoje stalne posetioce, kao i kod Marinka i Dragana Vukojeva.

Plamen badnjaka iz daljine video se i kod Brane Milovca koji je sa brojnom porodicom uz obilna jela i piće održavao plamen Badnjaka. U Njegoševoj ulici Željka Ćosić i Nenad Ramić sa porodicama su upalili Badnjak, a video se i kod braće Petković i Miroslava Glamočanina u ulici Mladena Stojanovića, ali i na bari kod braće Abut i kod starog mlina u organizaciji Bože Polića i Maksima Jandrić. Za svo vreme Badnje večeri na svim mestima slušala se narodna muzika i pesma i tako su mnogi uz sagorevanje panjeva dočekali najradosniji hrišćanski praznik Božić, uz nadu i želju da se i sledeće godine ponovo okupimo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here