Golman Bačke Kristijan Župić ušao u istoriju fudbala Srbije

1191

Kada je proletos u Subotici, u utakmici sa Spartakom ŽK za kraj takmičenja u superligaškom karavanu Srbije, stao među stative njegove Bačke, Novosađanin Kristijan Župić (17) ušao je u istoriju kao najmlađi golman-debitant u domaćoj Superligi.

Njegovoj sreći, kako kaže, nije bilo kraja, jer je mu je bio ostvaren dečački san, a prava karijera je tek pred njim. Poslednjih dana minule godine, Župić je dobio i priznanje FSV, kao najmlađi čuvar mreže u istoriji našeg superligaškog fudbala. Posle novosadskog Proletera, put ga je u minulom zimskom prelaznom roku odveo u Bačku Palanku. Pitanje je do kojih visina može da ide njegova karijera, jer mu je ime već odavno poznato na Apeninskom poluostrvu, posle usavršavanja u kampovima i golmanskim akademijama Milana, Juventusa, Empolija i Virtusa.

„Ušao sam na teren u 79. minutu i zaista sam bio presrećan“, rekao je Kristijan, inače učenik Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

Fudbal kao posao

Kristijan Župić je počeo da trenira kao šestogodišnjak u školi fudbala „Bolesnikov“ i od tada se ne odvaja od „bubamare“.

„Fudbal je za mene igra, ali i posao kojim želim da se bavim i da živim od toga. Predstoji mi karijera, nadam se i daću sve od sebe da ona bude uspešna. Najpre je potrebno izboriti se za mesto u timu, a zatim skrenuti pažnju na sebe trenera mlađih nacionalnih selekcija Srbije“, istakao je Kristijan.

„Pre utakmice sa Subotičanima sam u više navrata sedeo na klupi i bio u protokolu, ali biti sa saigračima na terenu u borbi za bodove, poseban je doživljaj. Usredsredio sam se na obaveze i uputstva trenera golmana Stevana Kneževića i šefa stručnog štaba Zorana Govedarice, kojima sam neizmerno zahvalan što su mi ukazali poverenje.“

Kristijanu je najvažnije bilo da se pokaže u lepom svetlu i ulije sigurnost ekipi u finišu meča. U tome je uspeo, jer je na svom prvom nastupu upisao tri odbrane.

„Posle utakmice telefon mi se usijao. Prštalo je sve od poruka i čestitki. Moji drugari iz škole i komšiluka su gledali prenos na televiziji, kao i neki od profesora. Kada sam se vratio u Novi Sad, sve se proširilo po društvenim mrežama. Naravno, mnogo mi znači takva podrška“, istakao je Kristijan.

Kristijan Župić ne krije da obaveze prema školi i fudbalu veoma teško usklađuje. Praktično je fudbaler s profesionalnim obavezama, iako nema potpisan profesionalni, već stipendijski stipendijski ugovor kojim se obavezuje na vernost klubu. Treninge ne propušta, ali zato izostanke s nastave nadoknađuje dodatnim školskim angažovanjem.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here