Kako gradimo samopoštovanje i samopouzdanje kod dece? (VIDEO)

3566

Razvijanje samopouzdanja kod dece na pravi način je pitanje o kom razmišlja svaki roditelj

Deca, koja su svesna svih svojih vrlina i mana i koja prihvataju sebe, lakše uspevaju da izađu na kraj sa konfliktima i negativnim uticajima. Ona su češće nasmejana i više uživaju u svom detinjstvu, imaju realističan pogled na svet i uvek teže ka optimizmu.

Sa druge strane deci koja nemaju samopouzdanje često su izazovi, sa kojim se susreću tokom odrastanja, glavni uzrok frustracija i anksioznosti. Ova deca jako teško rešavaju probleme, i vođena su mislima kao što su – ja nisam dobar, ne mogu ništa da uradim kako treba, itd… Sve to ih može učiniti pasivnim, povučenim i depresivnim. Suočeni sa novim izazovima oni se često povlače, uvereni da nisu dovoljno dobri da se nose sa problemom.

Već znamo da samopouzdanje i samopoštovanje deteta u mnogome zavisi od njegovog neposrednog okruženja. U zavisnosti od porodice, uloge koju dete ima u kući, važnih autoriteta poput učitelja ili starijih drugara, dete može steći često nerealno lošu ili nerealno dobru sliku o sebi. Nijedna od te dve opcije nije dobra, a kako se u školi pedagozi i psiholozi najčešće susreću sa decom koja imaju nedostatak samopouzdanja, o tome se najviše govori.

Deca se rađaju sa samopouzdanjem, ali ono se brzo urušava usled preterane kontrole roditelja koji uskraćuju važan momenat osamostaljenja deteta u okviru najelementarnijih zadataka u kući, ili se to pak dešava u odnosu sa roditeljima koji i sami, ne poznajući ovaj aspekat svoje ličnosti, čine da se deca osećaju loše.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Časovi mentalne aritmetike pored toga što podstiču zdravu reagulaciju loših i dobrih emocija, imaju važnu ulogu u ovom procesu. Kako?

Brzo računanje je zahtevan proces koji abakusom postaje veoma ostvarljiv. Deca u samom početku bivaju oduševljena tom „moći“ koji stiču. I oni najstidljiviji među njima, kada uspeju da se osamostale, bivaju sve glasniji u takmičenju sa vršnjacima, predavačem, ali i roditeljima.

Ovako se između ostalog podiže samopouzdanje dece u Malcu Genijalcu u Bačkoj Palanci (pogledajte video).

https://www.youtube.com/watch?v=yIQ5TQi-qGI

Individualno usavršavanje je nešto što se podrazumeva, a svako ko je barem jednom uspeo da veže nekoliko brojeva računajući mentalno na abakusu, poželi da to usavrši i dovede do nivoa perfekcije koji podrazumeva veliki uspeh u samostalnom sistemu vrednosti, ali i sistemu vrednosti onih koji svedoče toj veštini.

Učenici škole Malac Genijalac u Bačkoj Palanci

Da biste bili odlični u abakus mentalnom računanju, morate videti jasnu sliku abakusa ispred sebe i što je još važnije, svakom promenom te slike, vi morate verovati u svoj sud i mentalnu reprezentaciju koju nosite u glavi. Eto, upravo sa tom verom u sebe i svoj um, gradimo najvažnije temelje naše ličnosti: samopoštovanje i samopouzdanje.

Pogledaj: Značaj razvoja motorike kod dece

Pogledaj: Naučite decu da koriste obe hemisfere mozga! (VIDEO)

Pogledaj: Za par sekundi: 235 + 64 + 361 – 97 + 196 – 98 = ?

Pogledaj: Kako pažnju kod dece podižemo do neverovatnih nivoa? (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here