Besplatna pravna pomoć za sve penzionere koji žele da tuže državu

984

Svim penzionerima koji žele da tuže državu zbog smanjenja penzija, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije obezbediće besplatnu pravnu pomoć.


Kako pišu „Novosti“, do sada su se u ovu akciju uključile 22 advokatske kancelarije. U sudskim postupcima sve do Suda za ljudska prava u Strazburu i Komiteta za ekonomska i socijalna prava u Briselu, oštećene će zastupati advokati bez naknada do pozitivnog završetka postupka.

Prema tvrdnjama predsednika Udruženja Jovana Tamburića, ukupna šteta za budžet, odnosno poreske obveznike biće veća nego da je država uzela kredit od 800-900 miliona evra pod najnepovoljnijim uslovima. U planu je organizovanje protesta i narodne inicijative za stavljanje zakona van snage kako bi ponovo skrenuli pažnju javnosti i institucija u Srbiji na problem.

Kako navode u Udruženju, zakoni nisu doneti da bi se obezbedila finansijska stabilnost države, nego pre svega da se pripremi reforma penzionog sistema u kojoj država neće biti garant stečenih prava po osnovu uplata u fond PIO, da se obezbedi veći profit poslodavcima i investitorima po osnovu manjeg izdvajanja zaposlenih za PIO i podele penzionera na bogate i siromašne.

Zbog svega ovoga pokrenuta je i kampanja „Stavimo tačku na pljačku“, koja se ogleda u tome da svi penzioneri podnesu PIO fondu zahtev za povraćaj penzije, umanjene od 2014. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here