Sa lica mesta: Rekonstrukcija zgrade muzeja u Bačkoj Palanci

1235

Zgrada muzeja u Bačkoj Palanci početkom zime dočekala je svoju rekonstrukciju. Prva faza, za koju je Ministarstvo kulture obezbedilo 32 miliona dinara, je pri kraju, a početak druge faze očekuje se ovih dana. Šta je do sad urađeno i zašto je dozvoljeno promeniti samo stolariju sa unutrašnje strane, za BaP vesti govorio je direktor Kulturnog centra u Bačkoj Palanci, Marko Knežić. 


Marko Knežić

Celokupna rekonstrukcija i sanacija zgrade muzeja sastoji se iz prve i druge faze. Postoje i treća i četvrta faza koje obuhvataju parterno uređenje, ali prema rečima Marka Knežića, to nije uključeno u ono što se radi sad, u ovom periodu.

„U prvoj fazi je predviđeno da se radi na sanaciji temelja, zatim na zameni i reparaciji dotrajale stolarije. Na osnovu instrukcija koje nam daje Zavod za očuvanje spomenika kulture, u obavezi smo da očuvamo spoljašnji izgled i u tom pravcu je i pravljenja projektna dokumentacija. Trenutno se menja stolarija koja može da se promeni, to su prozori sa dvorišne strane i unutrašnja krila na spoljnoj fasadi. To je sada u toku“, objašnjava Knežić.

On dodaje i da je rađena statika zgrade, a da će se temelji sanirati dalje do Gimnazije. Stavljene su i zatege koje na svakih 60 do 70 cm čine da je konstrukcija zgrade čvršća. U prvoj fazi je rađena i električna instalacija u smislu rasvete.

Postavljanje atmosferske kanalizacije

Za drugu fazu Lokalna samouprava je za budžet finansijskim planom za 2018. godinu opredelila 17 miliona dinara. Pošto je ovaj objekat star, nemoguće je, kaže naš sagovornik, odmah staviti sve radove na papir. Kako se radi, tako arhitekte mogu da vide šta još treba i može da se uradi.

„U drugoj fazi je predviđeno je da se radi na električnoj instalaciji i da se radi unutrašnjost prostorija. Ovih dana tačno treba da se definiše sve što druga faza podrazumeva i nakon toga počinje tender javne nabavke da bi se odmah počelo sa radovima“, istakao je Knežić.

Fasada, kao nešto što je estetski najbitnije za svaki objekat pa i ovaj, biće kompletno rekonstruisana. Međutim pošto radovi na fasadi zahtevaju određenu temperaturu, ona će se raditi čim vremenski uslovi to dozvole. Takvi radovi, takođe, zahtevaju usklađenje sa standardima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Postoje specijalni malteri koji će se koristiti do određenog nivoa kako bi se sprečio prodor vlage.

Rok za završetak radova je kraj aprila. Knežić ističe da je najvažnije da se sve uradi dobro i da ne vredi žuriti da se ispuni rok, a da se ne uradi kako treba.

„Radovi teku po planu, ali opet kažem, zgrada je stara sto godina i normalno je da se neplanski javljaju problemi koje treba rešavati u hodu“, rekao je direktor Kulturnog centra u Bačkoj Palanci, Marko Knežić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here