Ako izgubimo humanost, izgubili smo smisao života

Zašto je otkazan humanitarni koncert "Deca deci" u Bačkoj Palanci?

1209

Humanitarni koncert „Deca deci“ u organizaciji Crvenog krsta iz Bačke Palanke, koji se osam godina održavao u školi „Desanka Maksimović“ na školsku slavu, ove godine je otkazan. Cilj ove akcije je bio prikupljanje sredstava za pomoć deci kojoj je ona neophodna. Na taj način su se toj deci obezbedila ortopedska pomagala, slušni aparati, invalidska kolica, kompjuteri za slepe, lekovi… 


Prvobitna ideja ove akcije je bila da sviraju deca iz škole gitare, a da ostala deca, starija i mlađa dođu da gledaju, sa nastavnicima i roditeljima. I jedno vreme je to dobro funkcionisalo.

Branislav Šobot

„Međutim, poslednjih godina krenulo je osipanje od strane publike što je nama bilo nezamislivo. Mi smo na vreme obaveštavali sve škole. Dakle, nije u pitanju samo jedna škola u kojoj se održava, već su uključene sve škole. Priča o humanosti i solidarnosti ne ide pred koncert. Mislimo da se o takvim stvarima priča svaki dan, jer jedino na taj način možemo pomoći deci da shvate šta znači kad neko nema i kad mu treba pomoć“, rekao je za BaP vesti sekretar Crvenog krsta u Bačkoj Palanci, Branislav Šobot.

Prošle godine, naime, svi u Crvenom krstu Bačka Palanka doživeli su veliko razočarenje. U sali koja prima 500 gledalaca, akciji za pomoć bolesnoj deci odazvalo se svega njih 50. Svi zaposleni u Crvenom krstu, upravni odbor i muzičari platili su karte, što je, sa to malo od dece, bilo sve što je prikupljeno.

Koncert „Deca deci“ 2016. godine

„Mi ne krivimo nikoga, shvatamo sve situacije i svesni smo da svi imamo probleme, ali ova akcija Crvenog krsta je morala da dobije mnogo veću pažnju jer je izuzetno velika i humana. Podrška se ne daje aplauzom i mislimo da 200 dinara nije neka velika cifra. Razumemo da mnogi nemaju te pare, ali isto tako znamo da mnogi imaju, pogotovo ako se zna za čega se daje. Treba dati podršku za dobro osmišljenu stvar“, istakao je Šobot.

Kako je istakao naš sagovornik, koncert „Deca deci“ se za sad samo pomera, dok se ne pronađe neki drugi oblik održavanja ove humanitarne akcije.

„Mi odustati od ovog vida pomoći nećemo i trudićemo se da na bilo koji način doturimo informacije do škola i naših sugrađana i molićemo ponovo nastavni kadar i direktore škole da nam pomognu u tome. Smatramo da to nije obaveza samo Crvenog krsta već celokupnog društva. Ako izgubimo još to malo humanosti onda ne vidim svrhu postojanja svih nas“, kaže Branislav Šobot.

„Moramo mnogo više da sarađujemo sa školama, ali da to ne bude samo inicijativa od strane Crvenog krsta“.

Sekretar CK u Bačkoj Palanci dodaje da već sada ima više ideja kako bolje organizovati ovu akciju i to u letnjem periodu. „Da li će to biti u Bagremari, da li ovde u dvorištu Crvenog krsta, da li na Partizanu, još ćemo videti, ali pokušaćemo svakako na sve načine da animiramo ljude“.

On smatra da se nešto uvuklo u ljude i da su postali zatvoreni. Svi su opterećeni, kaže on, globalnom problematikom, a ne lokalnom i komšijskom, što je u startu pogrešno. Dešava se i da kao organizacija ne dobiju čak ni odgovor od mnogih kojima šalju molbe da budu deo ove humanitarne akcije.

„Ja znam da ljudi u ovom gradu u sebi imaju humanost, samo se negde zaturila zbog nekih drugih problema. Nadam se će ona izaći iz svih nas i da ćemo malo vedrije gledati u budućnost jer jedino tako možemo da napredujemo“, završava Šobot.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here