Uspešni i van granica naše opštine

CTKU "Nebojša Nedimović" Tovariševo.

1015

KUD „Mileta Protić“ iz Tovariševa počeo je sa svojim radom 11. novembra 2001. godine, a osnivač je bila Mesna zajednica Tovariševo.


Novembra meseca 2016., društvo menja naziv u CTKU „Nebojša Nedimović“ u čast svog mladog člana, koji je izgubio bitku sa opakom bolešću avgusta te iste godine. Cilj postojanja društva jeste afirmacija kulturne baštine, očuvanje tradicije i identiteta jednog naroda i njegovog narodnog stvaralaštva i tu je dao značajan doprinos u oblasti kulture, kako u svom selu tako i u Opštini Bačka Palanka.

Predsednica centra „Nebojša Nedimović“, Nataša Dorić za „Nedeljne novine“ je rekla:

– Već u prvoj godini postojanja, 2002. godine, KUD prolazi opštinsku i zonsku smotru horova i folklora, a na Muzičkom festivalu dece Vojvodine u Somboru osvaja treće mesto i bronzanu plaketu. Narednih godina, redovno učetvujemo na smotrama i takmičenjima, a nisu izostala ni priznanja, deca su nam i 2003. i 2005. godine osvajali bronzanu plaketu na Muzičkom festivalu dece Vojvodine, a 2007. i 2008. se otišlo i korak dalje, pa su osvojene srebrne plakete.

[wonderplugin_slider id=13]

 

KUD „Mileta Protić“ je punih 12 godina organizator međunarodnog dečijeg festivala „Ala volem kolo da igram“. Ovaj festival se održava svake godine u mesecu maju, traje 5 dana i okupi oko 500 dece sa raznih strana sveta. Svi učesnici festivala predstavljaju svoje običaje i tradiciju kroz pesmu i igru u Bačkoj Palanci, Novoj Gajdobri, Baču i naravno završno veče festivala je u Tovariševu. Zemlje koje su učestvovale na dosadašnjim festivalima u Opštini Bačka Palanka a čija deca su bila smeštena u Tovariševu su: Turska, Slovenija, Kipar, Republika Češka, Bugarska, Poljska, Mađarska, Republika Srpska, Makedonija, Rumunija, Ukrajina, Hrvatska i mnogobrojna društva iz Srbije. Nažalost, zbog nedostatka sredstava, ovaj festival privremeno pauzira, ali čim budemo u prilici, nastavićemo sa njegovom organizacijom.

Svake godine društvo organizuje godišnji koncert povodom 8. marta. S obzirom da smo se pokazali kao dobri domaćin, pozivani smo na uzvratne posete i putovali na međunarodni festival dečijeg folklora „Kunovsko leto“ u Republiku Češku, na „Festival hleba“ u Bugarsku, na festival dečijeg stvaralaštva u Makedoniju, na festival u Bobotu – Hrvatska i na mnogobrojna trodnevna druženja po Srbiji. KUD „Mileta Protić“ iz Tovariševa, 20. oktobra 2014. godine dobilo je najveće opštinsko priznanje „Oktobarsku nagradu“.

Tokom svih ovih godina bilo je uspona i padova i veliki je uspeh što smo opstali, uprkos nedaćama i krizi, te postojimo i radimo i danas. Trenutno brojimo oko 40 članova i radimo u dve uzrasne grupe. Za ovu godinu planiramo dva koncerta: u martu će biti memorijalni koncert u čast našeg pokojnog člana čije ime nosimo i on će postati tradicionalan; a u novembru biće koncert u čast osnivanja 2001. kao i preimenovanja u 2016. godini.

Svake godine postavljamo jednu novu koreografiju, postavlja je Magdalena Bartolović Štrbac, a korepetitor je Rade Vujičić, a kojom se predstavljamo na opštinskoj smotri. Konkurišemo i na sredstva koja raspisuje lokalna samouprava, kojoj se zahvaljujemo na dosadašnjim pozitivnim odgovorima.

U Tovariševu smo jako prihvaćeni, pogotovo od roditelja koji su nam i glavni oslonac i pomažu u svakom segmentu. Dugogodišni članovi smo Saveza amatera opštine i podržavamo njihov rad – rekla ja na kraju svog obraćanja Nataša Dorić, predsednica CTKU „Nebojša Nedimović“ iz Tovariševa.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here