Briga o građanima na prvom mestu

Mesna zajednica Stari Grad, na kraju jedne i početku druge godine.

0
1642

Na području Mesne zajednice Stari Grad, tokom protekle godine urađeno je veoma mnogo. Međutim, odgovorni koji vode ovu mesnu zajednicu sa 10.600 stanovnika, nastoje da što pre nastave tamo gde su lane stali.


Sredinom juna minule godine u ovoj mesnoj zajednici, konstituisan je novi Savet, na čijem čelu se nalazi novi – stari predsednik Jovan Zarupski.

– Novoizabrani Savet, nije u ovom trenutku u situaciji da se upušta u velike projekte. Isključivi razlog je što ni u ovoj, baš kao i u ostalim mesnim zajednicama nije zaveden mesni samodoprinos. S obzirom, da ne raspolaže finansijskim sredstvima prikupljenim po osnovu samodoprinosa, Savet nema ingerencije za raspisivanje tendera niti učestvuje u izboru izvođača radova na području mesne zjednice Stari Grad.

Svi poslovi vezani za investicije u našoj mesnoj zajednici, kao i u drugim mesnim zajednicama koje su u sličnoj poziciji kao mi, u nadležnosti su lokalne samouprave – Opštine. Tokom protekle godine kod nas je i pored limitirajućeg priliva sredstava, dosta toga urađeno. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svima u lokalnoj samoupravi, pre svih Branislavu Šušnici predsedniku Opštine, Miti Lačanskom predsedniku Skupštine opštine i Zoranu Baćini načelniku za privredu, zato što je zahvaljujući pre svega njima, na teritoriji naše mesne zajednice obavljen veliki broj važnih poslova. Poslovi nisu obavljeni samo u našoj, već i u drugim mesnim zajednicama na području naše opštine.

Zasluge za učinjeno, pripadaju i JKP „Komunalprojekt“, JP „Standard“, Ustanovi za sport i rekreaciju „Tikvara“, Turističkoj organizaciji opštine Bačka Palanka, preduzeću „Ćosić“, ali i jednom broju građana i privrednika koji su nas svesrdno pomogali. Sve što je urađeno u proteklom periodu, neko je na pravi način vrednovao, tako da je našoj mesnoj zajednici 2017. godine dodeljeno značajno društveno priznanje – Oktobarska nagrada Opštine Bačka Palanka – napominje Jovan Zarupski, predsednik Saveta MZ Stari Grad.

O poslovima obavljenim minule godine, Zarupki kaže: – Okončali smo radove na rekonstrukciji vodovodne mreže, što nam je bilo od posebne važnosti jer su cevi često pucale i pravile velike probleme. Na delu atarskih puteva postavili smo tucanik, u dužini od 12 kilometara. Osim toga, obavljeno je presvlačenje asfaltom dela kolovoza kao i trotoara. Izgradili smo novu pešačku stazu u Zmaj Jovinoj ulici, a urađena je i trotoarska staza prema supermarketu „Univereksporta“ na izlasku iz Bačke Palanke prema Novom Sadu.

Vodili smo stalnu brigu o javnoj rasveti, pa je u tu svrhu zamenjeno i šest bandera. Desnu stranu Ulice Sedmog jula prema nasipu, kompletno smo uredili. Pri svemu ovome nismo zaboravili da održavamo atmosferske kanale, spomenike palim borcima, orezivali smo drveće, održavali sedam dečjih igrališta. Sprečili smo nelegalnu seču drveća i stvaranje divljih deponija. Tokom godine koja je za nama sređivali smo izletište „Bager“.

Kada je u pitanju ova godina planova ima mnogo. U kojoj meri će oni biti ostvareni zavisi od mnogo faktora. Najvažniji je svakako novac. – Savet mesne zajednice, održao je sastanak na kome su utvrđeni prioriteti u obavljanju poslova u ovoj godini. Prioriteti su prosleđeni lokalnoj samoupravi, JP „Standard“ i JKP „Komunalprojkt“. Koji poslovi će biti obavljeni i kojom dinamikom najviše zavisi od finansijskih sredstava koje će lokalna samouprava opredeliti za obavljanje poslova u četiri gradske i 13 seoskih mesnih zajednica.

Trenutno je najveći problem u našoj mesnoj zajednici izgradnja kolektora u Ulici Svetozara Markovića u dužini od 500 metara, koji bi se spojio sa kolektorom u Proleterskoj ulici i sa jezerom kod Fabrike vode. Na taj način bi rešili pitanje atmosferskih voda iz Bloka Njivice, ali i iz dela ulica Kosovska, Beogradska, Vojvode Živojina Mišića, Branka Radičevića i Cara Lazara.

Tokom ove godine planirali smo i presvlačenje kolovoza u Ulicama Cara Lazara od Svetozara Markovića do Bloka Njivice, Kaloš bloku kao i ulicama Radivoja Ćirpanova, Boška Buhe, Vere Pavlov i Vase Stajića. Reč je o veoma kratkim ulicama, koje su zajedno dugačke oko 400 metara. Takođe smo planirali presvlačenje asvalta u Ulici Žrtava fašizma. U planu je i presvlačenje trotoara u delu Ulice Svetozara Markovića, zatim u Gundulićevoj ulici, Zmaj Jovinoj ulici i delove pešačkih staza u Miletićevoj ulici, Ulici Cara Lazara i na još nekoliko mesta gde su pešačke staze u lošem stanju.

Planiramo da nastavimo radove na stadionu OFK „Stari Grad“, da još više uredimo izletište „Bager“, uređujemo zelene površine, baš kao što smo to i do sada radili. Na usluzi našim građanima bićemo i dalje, a sve tekuće probleme koje oni budu prijavljivali ako je njihovo rešavanje opravdano i moguće, nastojaćemo da obavimo – jasan je Zarupski.

„Bager“ će se još uređivati

Jedno od omiljenih izletišta žitelja MZ Stari Grad, i ne samo njih – „Bager“ i dalje će se uređivati, kako bi privukao veći broj gostiju od dosadašnjeg.

– Planiramo da krenemo u drugu etapu uređenja „Bagera“. Međutim, pre početka radova, prinuđeni smo da obavimo razgovore sa predstavnicima Luke u Bačkoj Palanci koji će nadam se biti uspešni. Sa lokalnom samoupravom, šumskom upravom i Vodama Vojvodine već smo obavili razgovor, dobili smo i njihovu podršku i saglasnost za uređenje izletišta „Bager“. Reč je o radovima na uređenju površina za sport i rekreaciju dece. Udruženje sportskih ribolovaca „Bager“ urediće površine za takmičenje ribolovaca.

Planiramo da postavimo deset klupa, napravimo dva letnjikovca, manju montažnu kućicu za ribare, postavili bi klackalice za decu, uredili bi igralište za mali fudbal i odbojku na pesku, kao i spust za čamce koji bi uglavnom koristili naši gosti. Učinićemo sve da Bager bude prelepo izletište. Nastavićemo i u narednom periodu da organizujemo turističke manifestacije „Zlatni kotlić“, „Škembićijada“, „Salaški kotlić“ kao i niz drugih manifestacija – sportski ribolov, mali fudbal… – naglašava Jovan Zarupski.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here