Memorija se vežba! Evo i kako (VIDEO)

Ljudski mozak ima kapacitet memorije kao ceo internet

3494

Neretko slušamo u razgovorima sa bliskim ljudima kako nas pamćenje izdaje, kako smo zaboravili na dogovor ili neki važan datum. Nekada su opravdanja više, a nekada manje prihvatljiva. Memorija, sama po sebi, važan segment našeg bića, jer je značajan faktor na tromeđi prošlih događaja, sadašnjeg momenta i budućih planova. Dobra vest je da se ona može vežbati, a loša je da to retko ko svesno čini.

Mentalna aritmetika, angažovanjem radne memorije, osnažuje onaj segment koji zovemo kratkoročnim pamćenjem. Svaki put kada dodajemo ili oduzimamo novi broj, zadatak je za sebe koji sa svim svojim parametrima ulazi u naš „procesor“ i rešava se na licu mesta, angažujući različite neutralne strukture.

U praksi mentalnog računanja, vrlo je lako prepoznati značajnu aktivaciju radne memorije. Najpre nailazimo na postupak prepoznavanja informacija, u ovom slučaju brojeva, i konvertujemo iste u abakus prikaze. Svaki put kada dodajemo naredni broj suočavamo se sa više zahteva. Prvi je da zapamtimo sliku i položaj abakus kuglica, potom analiziramo čime raspolažemo, odnosno koje kuglice su nam aktivne, a koje nisu. Na osnovu toga oređujemo jedan od više načina za dodavanje broja. Iz dugoročne memorije povlačimo odgovarajući algoritam, koji zadovoljava preduslove za operaciju.

To znači da iz širokog dijapazona pokreta leve i desne ruke izvršavamo određenu radnju na zamišljenom abakusu. Kada smo to izvršili, susrećemo se sa novim brojem, a to znači da sve gore pomenuto radimo ponovo.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Brzo računanje

Samo po sebi ono nije cilj mentalnog računanja- ali jeste važan parametar. Dobra brzina i napredovanje u brzom računanju,  u smislu da vam za isti tip zadatka treba sve manje vremena, jeste pokazatelj da smo na dobrom putu- da imamo jasnu sliku abakusa ispred sebe, da nam je fokus nepokolebljiv, da vešto procesuiramo informacije na relaciji kratkoročno i dugoročno pamćenje, da spretno analiziramo operacije i logički rasuđujemo naredni pokret.

Upište svoje dete, upis je trenutno u toku. Više informacija možete pronaći OVDE.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here