Ko su šampioni tajnih gurmanskih recepta?

Saznajte i šta je najvažnije za dobar kulen od Gligorija Gileta Inđića, dvostrukog pobednika ovogodišnjeg festivala u kategoriji najbolji kulen

0
1492

BAČKA PALANKA: Pedesetsedmi “Festival domaćih kobasica i kulena” održan je u nedelju 4. februara 2018. godine u Polojskoj šumi.


Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji istinskog gurmanluka koja je već odavno dobila i međunarodni karakter stigli su takmičari i gosti iz mnogih mesta, pa čak i iz daleke Rusije.

A povod? Povod je pravi bećarski. Okupiti se i uz dobru atmosferu, zakuske, piće i tradicionalnu muziku stručno oceniti koji su gurmani ove sezone imali najbolji recept i strpljenje da naprave najbolje kobasice, kulen i slaninu.

Dobra atmosfera na 57. Festivalu domaće kobasice i kulena

Kako je za BAP VESTI rekao Miroslav Popin dugogodišnji organizator ove manifestacije Festival je ove godine posetilo, po slobodnim procenama, blizu 1.500 ljudi.

„Vreme nas je ove godine poslužilo, pa je odziv bio odličan. Jedino smo brinuli gde će se svi bezbedno parkirati. Što se tiče takmičara konkurencija je bila žestoka. Komisija je primila čak 184 prijave za takmičenje u tri kategorije: najbolja kobasica (65 prijava), najbolji kulen (72), najbolja slanina (47).“

Ove brojke govore da je žiri ove godine imao težak posao ispred sebe. Žiri su činili Bačkopalančani Miroslav Popin, Ristić Mile i Zvonko Majer.

I dok su takmičari iščekivali proglašenje pobednika, gosti su zabavljali degustirajući zimske đakonije uz dobru muziku ovdašnjih harmonikaških i tamburaških orkestara.

Gligorije Gile Inđić – Dvostruki pobednik u kategoriji „Najbolji kulen“

A evo i svih pobednika ovogodišnjeg 57. Festivala domaćih kobasica i kulena:

Najbolja kobasica

  1. Milorad Bajić (Bačka Palanka)
  2. Ana Križan (Bačka Palanka)
  3. Božica Dolić (Ilok)

Najbolji kulen

  1. Gligorije Inđić (Bačka Palanka)
  2. Gligorije Inđić (Bačka Palanka)
  3. Dejan Vulin (Kucura)

Najbolja slanina

  1. Milan Kosanović (Vukovar)
  2. Novak Miškov (Bačka Palanka)
  3. Ivan Hornjaček (Bačka Palanka)

Zahvaljujući dobroj atmosferi a i vremenu ova na daleko prepoznatljiva manifestacija je potrajala do kasnih popodnevnih sati.


Šta je važno za dobar kulen?

Gligorije Gile Inđić je bio dvostruki pobednik ovogodišnjeg festivala u kategoriji najbolji kulen. Pitali smo ga da za BAP VESTI kaže šta je po njegovom mišljenju najvažnije da se napravi dobar kulen.

„Veoma bitno je da je meso kvalitetno. Ja koristim meso od plećki. Dobar kulen treba da ima i malo masnoće. Važno je da je masnoća dobro raspoređena po celoj smesi. Najbitnije od svega je, a tu leži i tajna dobrog kulena, kvalitetna parprika koja mora da se dobro izmeša. Važni su i detalji sušenja na dimu i na promaji zbog sazrevanja mesa. Svaki gurman čuva za sebe i po još neki dodatak u receptu, koji njegovom kulenu daje poseban ukus“ – izjavio je Gile Inđić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here