Obnavlja se festival dečije pesme u Bačkoj Palanci

Festival će se zvati "Zvono".

0
994

Negde u poslednjim decenijama prošlog veka, Brane Subašić, gitarista obrovačke rok grupe „Akvile“, osnovao je festival dečijih pesama „Bačka“.


Učestvovala su deca, a festival je postao poznat širom Jugoslavije. Okupio je, za Obrovac fantastičnih 2.500 gledalaca u danima dok je trajao. Ove godine, gospodin Subašić je revitalizovao ideju u saradnji sa dirigentom i čelnicom Kulturnog kluba „Zvono“, Đurđinom Ristić i obnovljeni festival dečije pesme polako dobija obrise.

Đurđina Ristić

– Na festivalu će se negovati prava dečija pesma – počinje svoje obraćanje za „Nedeljne novine“, Đurđina Ristić.

– Kada su u pitanju muzika i tekstovi za pesme, radi se o autorskim radovima. Ideja je, da se na izvestan način, stane na put propagiranju jedne nekvalitetne muzike. Deca, na žalost, malo pevaju prave dečije pesme, ima tu dosta narodne i umetničke muzike, ali čak ni u udžbenicima pravih dečijih pesama nema previše.

Kada su u pitanju mediji i obrazovni sistem, dečije pesme se ne prikazuju u dovoljnoj meri, a muzički i umetnički ukus kod dece se formira u najranijem dobu, već u zabavištu. U nižim razredima osnovne škole se još donekle neguje dečija pesma, ali kasnije, kroz medije se forsira nekvalitetan muzički ukus, što deca prihvataju, da ne bi bili izvan tokova, da bi bili „in“. Ja u školi deci uvek ponudim nešto drugo od gore pomenutog, da čuju nešto kvalitetno, da imaju mogućnost izbora.

Brane Subašić

Ideja festivala je da se formira grupa od petnaestoro dece iz različitih škola u našoj opštini. Važno je da se uspostavi saradnja i među učiteljima i među mentorima, pa će se izabrati deca između sedam i dvanaest godina života. Svako dete će dobiti kompoziciju koju će da pripremi do samog datuma manifestacije, koja će okvirno da se desi u drugoj polovini juna meseca. Radiće sa svojim mentorima, koji će biti nastavnici muzičke kulture, ali ćemo i mi, Brane Subašić i ja, da se bavimo sa njima.

Svako dete će dobiti muzičke matrice i tekst pesama koje će uvežbavati. Pošto će se festival održati u bioskopu u Palanci, imaćemo tamo i zajedničke probe. Ponudićemo deci već ranije napisane i ponegde i izvedene pesme, jer angažovanje kompozitora i tekstopisaca u pisanju novih kompozicija za ovaj prvi festival, iziskuje dodatne troškove. Svi učesnici će formirati i jedan kamerni horić, svako od njih će naučiti i ostale pesme i horski pratiti svoje drugare, pevati refren i biti podrška svojim drugarima. Festival će se zvati „Zvono“, pošto naš kulturni klub konkuriše na sredstva kod određenih struktura u lokalnoj samoupravi.

Na manifestaciji će učestvovati i hor Kulturnog kluba „Zvono“, neki drugi muzičari, ali i pesnici. Imaćemo i dva žirija, jedan stručni i jedan dečiji. Žiri će činiti tri člana, jedno stručno lice, najverovatnije iz Muzičke škole, jedan tekstopisac i jedan član će biti iz medija.

Festival će biti propraćen okom kamere, zapisi će se podeliti i učenicima i organizatorima, a gledaćemo da ih prikažemo i širem auditorijumu, možda preko društvenih mreža.

Ambicije su nam da festival preraste lokalne okvire i da postane i tradicionalan, jer Bačka Palanka zavrednuje ovakvu manifestaciju. Treba deci ponuditi kvalitet, ne samo u muzici, nego i u ostalim sferama umetnosti, da se zaustavi ovaj sunovrat, rekla bih, opšte kulture – poručuje na kraju Đurđina Ristić, muzički pedagog i jedan od organizatora muzičkog festivala dečije pesme „Zvono“, pored već dokazanog organizatora, Braneta Subašića.

Na kraju razgovora, Đurđina Ristić je uputila poziv, pre svega muškarcima koji vole da pevaju, ali su dobrodošle i žene, da se priključe horu Kulturnog kluba „Zvono“ nevezano za doba života i glas, a mogu da dođu u PU „Mladost“ preko puta hotela „Fontana“ u ulici Jugoslovenske armije, svakog utorka i subote, kada su probe sa početkom od 19 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here