Turistička ponuda Bačke Palanke predstavljena na sajmu u Sloveniji

Broj noćenja turista iz Slovenije u Srbiji je u 2017. godini veći za 7% u odnosu na 2016. godinu.

1590

Turistička organizacija opštine Bačka Palanka i u 2018. godini nastavlja sa radom prema Planu i programu rada. Sam početak godine rezervisan je za promociju turističke ponude na međunarodnim sajmovima, te je opština Bačka Palanka u januaru predstavljena na sajmu turizma u Sloveniji.

Sajam turizma u Sloveniji (31.01 – 03.02.2018.)

LJUBLJANA: Na Gospodarskom rasztavišču u Mramornoj dvorani, svečano je otvoren 29. Međunarodni sajam turizma i poslovna berza pod nazivom „Natour Alpe Adria“, najveći događaj za promociju turizma u Sloveniji. Sajam je svečano otvorio predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar uz prisustvo mnogobrojnih uglednih zvanica iz sveta privrede i turizma. Sajam je od 2016. godine specijalizovan za ponudu zelenog i aktivnog turizma, a u sklopu programa se održava i poslovna berza Natour.

Štand Turističke organizacije Vojvodine

Ove godine se predstavilo 350 izlagača iz 20 zemalja, a na štandu Turističke organizacije Vojvodine svoju gastronomsku, vinsku, nautičku, kulturno istorijsku, ciklo ponudu je predstavilo nekoliko opština iz Vojvodine (Bačka Palanka, Žabalj, Novi Bečej, Kovin, Sombor, Pančevo kao i Akva park Petrolend, Deliblatska čarda i Novosadski sajam) kao i turističke organizacije Niša, Kruševca, Trstenika i Beograda.

Milica Stoisavljević i Jelena Rajović ispred Turističke organizacije Bačke Palanke

Najveće interesovanje slovenačkih posetilaca je kao i ranijih godina pre svega akcenat na aktivnom odmoru, pešačenje, ciklo ture, kamping, vožnja kajacima, nautički turizam. Uspeli smo da ostvarimo kontakte sa nekoliko turističkih agencija (Kompas, Bonus) kako bi realizovali dolaske organizovanih grupa.

U isto vreme se održao i Gast ekspo – sajam ukusa kao i sajam ugostiteljske opreme za restorane i hotele.

Štand Turističke organizacije Vojvodine je posetila i ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji, Zorana Vlatković. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj ostvarenih noćenja turista iz Slovenije je u prvih 11 meseci prošle godine bio 123 562, što čini porast od 7% u odnosu na isti period 2016. godine.

Dve zlatne medalje za bačkopalanačke učenike na sajmu u Ljubljani

U sklopu ovog sajma turizma održano je 15. Međunarodno takmičenje turističkih škola pod nazivom „Več znanja za več turizma“ na kom je učešće uzelo 43 škole iz Slovenije, Italije, BiH, C.Gore i Srbije. Organizator takmičenja je Turistički savez Slovenije. Tema ovogodišnjeg festivala je „Više znanja za više turizma – Kultura i turizam“.

Bačka Palanka je imala svoje sjajne predstavnike iz SSŠ „Dr. Radivoj Uvalić“- smer turistički tehničar, koji su ponovili prošlogodišnji uspeh i osvojili prvo mesto sa svojim istraživačko projektnim zadatkom pod nazivom „Mnoštvo čudesnih sunaca u žutom oku suncokreta“ i tom prilikom su predstavili kreiranje trodevnog kulturnog događaja, koja je priča o kulturnim vrednostima vojvođanske varošice gde je različitost dobrodošla i gde biti drugačiji znači biti vredan poštovanja.

Kao pravi promoteri svoje škole, grada i opštine predstavili su turizam Bačke Palanke kroz kratki turistički promo spot, brošuru, gastronomiju. Ekipa đaka predvođena profesorima Arankom Harak i Jugoslavom Rodić kao i direktorom škole, Tomislavom Đuretićem je po oceni žirija za izradu projektnog zadatka, za spot i za nastup na sajmu osvojila najviše priznanje: zlatnu plaketu i nagradno putovanje.

Sve čestitke za naše zlatne, sjajne, buduće turističke radnike, Milicu, Mariju, Janu, Jelenu i Savu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here