Deci trebaju vežbe umesto sedenja za računarom

0
676

BAČKA PALANKA: Kada su Branislav Šobot i nekoliko profesora fizičkog vaspitanja u saradnji sa zdravstvenim radnicima osnovali Sportski klub „Korekt“ želeli su da vežbanjem isprave ili spreče, već tada, vidljive deformitete kod velikog broja dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Alarm se upalio kada su došli do podataka jednog istraživanja na uzorku od 2.000 dece. Te, 2005. godine, ovde su pokrenuli „Korekt“, a do sada kroz ovaj klub prošlo je preko hiljadu dece. Vele, da je sada još veći broj dece koja ne vežbaju ispravno.

– Deca umesto da se bave sportom, da se igraju u dvorištima i sportskim terenima, da imaju fizičke aktivnosti, veći deo dana provode sedeći ispred televizora, računara, ili nose preteške školske torbe što doprinosi pojavi defirmiteta – kaže Branislav Šobot, sekretar kluba. – Za nas je ohrabrujući podatak, a opravdava postojanje kluba, što je 70 odsto dece koja su vežbala u „Korektu“ nastavilo da se bavi sportom. Želja im je, kažu u „Korektu“, da roditelji shvate značaj ispravnog vežbanja za njihovu decu u odrastanju i to od malih nogu, a ne da čekaju sistematske preglede i da se onda uoče deformiteti.

Imali su situaciju da se uvere da samo bavljenje sportom nije dovoljno. U jednom fudbalskom klubu našli su da od 30 dece njih 23 već ima skraćene zadnje lože. To dovoljno govori o stručnosti trenera, jer treba prvo istegnuti sve mišiće i razgibati decu pa im onda dati loptu da šutiraju, poručuju iz „Korekta“.

U klubu rade profesori fizičkog vaspitanja Momir Jovanov i Marko Avramović, kao i vaspitačica Dragana Jelić. Treninzi se održavaju ponedeljkom, sredom i petkom za decu od tri do dvanaest godina u sali OŠ „Heroj Pinki“ u Bačkoj Palanci.

– Iako smo u teškoj materijalnoj situaciji uspevamo da održimo klub – ističe Šobot. – Niko nam nikada nije rekao u koji savez ili organizaciju treba da se učlanimo da dobijemo bilo kakvu pomoć. Redovno smo aplicirali, ali nam nije jasno da niko nije video čime se ovde bavimo. Valjda će doći vreme da i na ovo pitanje neko da odgovor. Trudićemo se da nastavimo sa radom, odnosno da klub ne stavimo u stanje mirovanja, jer za njegovim radom postoji potreba. Popričaćemo i sa nadležnima na temu ko sve radi sa decom, sa kakvim kvalifikacijama, jer su danas, navodno, svi postali stručnjaci za deformitete kod dece.

Šobot najavljuje da će klub do maja ili juna održati javni čas fizičkog vaspitanja na travnjaku ispred zgrade Opštine Bačka Palanka, kako bi kako bi neko obratio pažnju na klub i, eventualno rekao kome da se obrate za materijalnu pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here