Priča o devet Vajagića (VIDEO)

Dr Predrag M. Vajagić: Dobrovoljaca Vajagića u Prvom svetskom ratu je zapravo bilo 17!

0
1134

Svi znamo za devet Jugovića, ali ne i za devet Vajagića, braću koja su se iz daleke Amerike zaputila na Solunski front.


Pre tačno sto godina, krajem januara 1918. u čuvenom čikaškom Auditorijumu organizovan je skup južnoslovenskih naroda. Na ceremoniji su govorili general Mihajlo Rašić, šef vojne misije u Francuskoj, Milenko Vesnić, poslanik Kraljevine Srbije u Parizu i Frenk Louden, guverner države Ilinois.

Bio je to ispraćaj dobrovoljaca u vreme Velikog rata, među kojima se posebno ističu devetorica braće Vajagić, rodom iz Suve međe. Zanimljivo da je Vajagića dobrovoljaca zapravo bilo 17! Uglavnom su došli iz SAD, međutim, ima i onih koji su kao austrougarski vojnici bili zarobljeni na ruskom frontu, odakle su prešli u dobrovoljačke jedinice srpske vojske. Za zasluge prema kralju i otadžbini Risto i Lazar Vajagić odlikovani su ordenom Karađorđeve zvezde.

Istoričar Predrag Vajagić ističe da je ovo jedinstven primer u srpskoj istoriji za porodicu koja potiče sa prostora van teritorije Kraljevine Srbije. Najjači utisak današnjih Vajagića je odluka njihovih predaka da život ponude za slobodu Srbije, iako su u to vreme živeli u Americi gde su otišli iz Austrougarske monarhije.

Često heroji i njihova dela budu zaboravljeni, ali poštovanje i energija porodica Vajagić neće dozvoliti da se to dogodi. Organizovali su udruženje čiji je predsednik dr Nikola Vajagić i zacrtali ciljeve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here