Mladenovo: Izlivanje kanalizacije zbog ostataka od reciklaže

2
967

MLADENOVO: Ovih dana, ali ne prvi put, u Mladenovu, jednom od najmnogoljudnijih sela bačkopalanačke opštine, meštani su se žalili, pa i protestovali, jer je došlo do izlivanja fekalne kanalizacije.

Nadležni su vrlo brzo ustanovili da je uzrok to što su otpaci od reciklaže PET ambalaže, a iz ovdašnje fabrike „Grinteh“ (Grinteh d.o.o.), koja inače zapošljava oko 150 radnika, izbacili iz sistema, zagušili, obe pumpe koje rade u sistemu fekalne kanalizacije. Zato je došlo do prelivanja otpadnih voda.

Opštinsko Javno komunalno preduzeće „Komunalprojekt“ iz Bačke Palanke preuzelo je održavanje kanalizacione mreže u sklopu preuzimanja kompletne komunalne delatnosti i to krajem 2016. godine. Do tada je te poslove, a nadležni kažu, suprotnu Zakonu o komunalnim delatnostima, obavljala Mesna zajednica.

 

– Preuzimanjem održavanja kanalizacione mreže preuzeli smo i višegodišnje nerešene probleme – kaže Aleksandar Bogunović, direktor „Komunalprojekta“. – Jedan od problema je i problem upuštanja industrijskih voda u kanalizacioni sistem čija izgradnja nije završena. Sistem nije dimenzioniran za otpadne vode fabrike za reciklažu „Grinteh“, već je projektovan za 2.000 stanovnika. Sada industrijska otpadna voda čini više od 70 odsto ukupne otpadne vode utisnute u sistem.

Stručnjaci kažu da se prilikom izgradnje fekalne kanalizacije u ovom mestu, a trajala je sa prekidima od 2003. godine, nije vodilo dovoljno računa o adekvatnim energetskim potrebama, pa hidromašinska oprema u slučaju velikih količina otpadnih voda ne može da radi sinhrono i dolazi do iskakanja pumpi iz sistema. Tada se javlja i problem u snabdevanju električnom energijom dela naselja u kome je postrojenje.

– Periodično, usled neadekvatne tehnologije prečišćavanja otpadnih voda, iz pogona za reciklažu „Grinteh“ upuštaju se velike količine otpadnih voda koje u sebi sadrže suspendovane materije – objašnjava Bogunović. – Te materije, iz procesa reciklaže, a usled slabog napona ne uspevaju biti upumpane u sistem, pa izazivaju izlivanje otpadnih voda na otvorenu površinu čime se stvaraju ozbiljni sanitarni i ekološki problemi. Recipijent, u koji se upuštaju otpadne vode, takođe trpi, jer usled gustine suspendovanog materijala dolazi do nagomilavanja i smanjenja proticajnog profila.

 

JKP „Komunalprojekt“ je više puta intervenisao i uklanjao vodu iz sistema kao i onu koja se izlila u okolini pumpnih postrojenja. Više puta smo upozoravali „Grinteh“ kao i nadležne inspekcije o problemima koji nastaju i mogućim posledicama.

Dat je rok do 1. marta „Grintehu“ da osposobi proces prečišćavanja i da ne upušta ostatke materijala iz proizvodnje u kanalizaciju sela Mladenovo

U poslednjem slučaju, krajem prošle nedelje, sve je rezultiralo velikim nezadovoljstvom meštana Mladenova i dovelo do sastanka opštinskog rukovodstva sa predstavnicima „Grinteha“ i „Komunalprojekta“.

Direktor Bogunović za „Dnevnik“ je nabrojao zaključke koji, itekako interesuju meštane Mladenova, a fabriku obavezuju:

„Do 1. marta „Grinteh“ treba da osposobi proces prečišćavanja i da ne upušta ostatke materijala iz proizvodnje u kanalizacioni sistem u Mladenovu. Takođe, fabrika mora otpad nastao u procesu proizvodnje kontrolisano da deponuje na Gradsku deponiju u Bačkoj Palanci. Otpad koji je deponovan neposredno u zoni sanitarne zone izvorišta „Grinteh“ mora da ukloni na propisano odstojanje dato u projektnim uslovima. Kao četvrti zaključak utvrđeno je da se u što kraćem vremenu izvrši odmuljavanje recipijenta i da se on u punu funkciju stavi adekvatnom mehanizacijom.“

2 KOMENTARA

  1. Jos uvek isti problem kanalizacija se izliva pred kucama.Uzrok verovatno firma Grintek koji treba otkaciti sa seoske kanalizacije i bice u redu.Zamena za jace potisne motore.
    Molimo vas da iz predvidjenog BUDZETA VOJVODINE se resi sa precistacem.ova tri sela ops.Bac.Palanke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here