U Srbiji svake godine od raka oboli oko 300 mališana

0
444

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se sutra, 15. februara, a u Srbiji oko 300 dece godišnje oboli od malignih bolesti, a oko 50 mališana umre.


Najčešće maligne bolesti u dečjem uzrastu su leukemije, tumori mozga i limfomi, a to su i najčešći uzroci umiranja od malignih bolesti u dečjem uzrastu.

Svake godine u proseku 50 dece uzrasta od 0 do 19 godina izgubi bitku sa rakom, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Statistika kaže da u svetu godišnje od raka oboli više od 160.000 dece, a više od 90.000 dece umre od nekog oblika raka.

Rak kod dece je retka bolest i čini od 0,4 do četiri odsto svih malignih bolesti u opštoj populaciji. U proseku u svetu obolevanje od raka kod dece čini jedan odsto u strukturi obolevanja od svih malignih bolesti, u Evropi 0,4 odsto i u Srbiji oko 0,7 odsto.

Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta 0 do 14 godina, odmah posle povreda.

Ove godine Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar obeležiće se pod sloganom „Rano otkrivanje – veća šansa“ i usklađen je sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog udruženja za borbu protiv raka.

Tokom trogodišnje kampanje pod sloganom „Mi možemo, ja mogu“, međunarodne organizacije su iskazale prioritet u zdravstvenoj zaštiti dece, pre svega u pogledu prevencije i ranog otkrivanja malignih tumora, i lečenja i rehabilitacije ove vulnerabilne populacione grupe.

Cilj je da se roditeljima, deci, kao i široj društvenoj zajednici pruže informacije kako da obrate pažnju i prepoznaju rane znake upozorenja i simptome i da odmah potraže stručnu medicinsku pomoć, jer brza i efikasna rana dijagnostika i primena standardne terapije omogućavaju duže preživljavanje dece i adolescenata obolelih od raka.

Rani znaci maligne bolesti su bele tačkice u oku, primetna razrokost i slepilo, izbočena očna jabučica, opipljivi čvorići u stomaku i karlici, glavi i vratu, udovima, testisima, žlezdama, neobjašnjivo produžena temperatura više od dve nedelje, neobjašnjiv gubitak težine, bledilo, umor, stvaranje modrica ili krvarenje, bolovi u kostima, zglobovima, leđima, i lako nastali prelomi, promena ili pogoršanje hoda, ravnoteže ili govora…

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR u 40 gradova širom Srbije organizovaće humanitarne akcije u glavnim ulicama, šetalištima i trgovima.

Kampanja pod nazivom „I ja se borim!“ kojom obeležavaju Svetski dan dece obolele od raka ima za cilj podizanje svesti javnosti o malignim oboljenjima kod dece, ali, i poziv na podršku velikom projektu od nacionalnog značaja – izgradnji i opremanju novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu.

NURDOR je krajem prošle godine otpočeo radove na drugoj fazi projekta – unutrašnji zanatski radovi i postavljanje instalacija, i njen završetak je planiran za kraj februara 2018. godine. Treća faza projekta je opremanje objekta za koju je potrebno obezbediti još 17 miliona dinara.

U saradnji sa svim mobilnim operaterima otvoren je i SMS broj za podršku projetku – SMS 1150. Cena poruke je 100 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here