Najbolje organske pesticide možete da napravite sami

Pored toga što su efikasni, organski pesticidi su i prilično jeftiniji

2778

Organska proizvodnja je sve popularnija i mnogi ljudi širom sveta odlučuju se da biljke uzgajaju na ovaj nešto teži, ali sigurno zdraviji način.


Da bi vaše biljke lepše rasle i razvijale se morate ih zaštiti od napasnika i korova pomoću potpuno prirodnih pesticida koje možete sami da napravite. Pored toga što su efikasni, organski pesticidi su i prilično jeftiniji.

Upotreba sintetičkih preparata u organskom baštovanstvu nije dozvoljena, zbog toga je u praksi upotreba “domaćih”, prirodnih pesticida sve više zastupljena i proizvođači neretko samostalno spravljaju proverene i delotvorne organske pesticide. Kao organski pesticidi u upotrebi su takozvane:

Čorba – za čiju pripremu je potrebno iseckati biljke, preliti ih hladnom vodom i ostaviti preparat da odstoji 24 časa. Nakon toga, čorbu treba kuvati do 30min., a kada se ohladi, procediti, razrediti i upotrebiti.

Macerat – iseckane biljne delove preliti hladnom vodom, po mogućnosti kišnicom i preparat ostaviti da odstoji 24 časa. Pre upotrebe preparat se mora procediti.

Fermentisani ekstrakt – pravi se sa svežim ili suvim biljnim delovima koji se preliju hladnom vodom i zatim ostave napolju sve dok ne počne proces fermentacije (vrenja). Preparat je potrebno svakih 7 do 10 dana promešati, a fermentacija je završena kada se biljni delovi natalože na dnu posude, a tečnost izbistri. Pre upotrebe ekstrakti se obavezno razređuju sa vodom.

Oparak (čaj od biljnog materijala) –  dobija se tako što se biljna masa prelije vrelom vodom i tako potopljena stoji 3-4 sata, zatim se proceđena primenjuje za suzbijanje bolesti i štetočina.

Biljke se ovim preparatima tretiraju svakih 7-10 dana. Odnos razređivanja pripremljenih bio preparata i vode zavisi od vrste fermentisanog ekstrakta, faze razvoja biljne vrste na kojoj se određeni preparat primenjuje kao i od intenziteta napada bolesti.

Pesticidi od luka

Beli luk ustvari nije pesticid, ali odbija mnoge napasti. To čini svojim intenzivnim mirisom i ukusom. Može se iskoristiti kao ”pesticid” na dva načina, a to su:

– sadnja belog luka u blizini ostalih biljaka odbijaće napasti.

– sprej od mlevenog belog luka sa vodom ili uljem.

Takvu mešavinu koristite na način da je direktno prskate po povrću ili cveću koje je u rastu kako biste oterali zečeve i ostale životinje koje dolaze ”omastiti brk” vašim biljkama. Ovaj sprej možete prskati po bilo kakvoj površini stajaće vode i na taj način napraviti zaštitni film koji štiti od komaraca.

Macerat od belog luka koristi se za suzbijanje plamenjače, plesni i lukove i mrkvine muve. 750g češnjeva luka i 200g suvih listova preliti sa 10 l tople vode temperature 40°C i ostaviti da odstoji 4-5 dana, zatim procediti i upotrebiti.

Oparak od belog luka za suzbijanje plamenjače krastavca – 700g belog luka preliti sa 10l kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko dana. Razrediti sa vodom u odnosu 1:3 koristiti za prskanje krastavca protiv plamenjače, a nerazređenim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice.

Drugi recept sa istim delovanjem: 30-40g belog luka samleti i potopiti u 10l vode, dobro promešati i ostaviti da odstoji 24 časa a zatim, procediti. Biljke prskati svakih 10-15 dana.

Oparak od crnog luka upotrebljava se protiv insekata, plesni i plamenjače. 200 gr suvih listova lukovice preliti sa toplom vodom temperature 40ºC i ostaviti da odstoji 4-5 dana, zatim se procedi. Nakon toga preparat treba procediti. Upotrebljava se na svakih 5-7 dana, što zavisi od intenziteta napada.

Drugi način: do polovine napuniti kantu ljuskama lukovica i uliti 10 l kipuće vode. Ostaviti da stoji 24 časa nakon čega se procedi i razredi dvostrukom količinom vode. Ovim preparatom se biljke tretiraju tri puta u vremenskom intervalu od 5 dana.

Fermentisani ekstrakt crnog luka za suzbijanje lukove i mrkvine muve. 3-5kg glavica crnog luka zajedno sa listovima i 10l vode ostaviti da fermentiše u zatvorenoj posudi, uz povremeno mešanje. Nakon fermentacije ekstrakt procediti, razrediti sa vodom u odnosu 1:10 i njime zalivati zemljište ili razrediti u odnosu 1:20 i folijarno tretirati biljke.

Sredstvo za prskanje od crnog i belog luka koristi se kada se pojave grinje i plesni, na primer, na paradajzu, kao i u slučaju da lišće krompira postane smeđe. Od kuvanih ljuski crnog luka može se dobiti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

Više o organskom baštovanstvu: Šta je organsko baštovanstvo? i Evo kako da napravite svoju organsku baštu

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here