„Nektar“ zakupio 135 hektara voćnjaka

952
Foto: pixabay/ mploscar

Na poziv za javno nadmetanje za izdavanje zemljišta pod zakup nekadašnjih plantažnih voćnjaka PK Delišes u opštini Vladičin Han javilo se više srpskih kompanija i preduzeća koje su po vrlo povoljnoj zakupnoj ceni dobili na korišćenje zemljište od pet do 20 godina.

Najveći zakupac je kompanija Nektar iz Bačke Palanke, koja je zakupila 135 hektara zemljišta sa devastiranim voćnjacima po ceni od deset do 15.000 dinara. Nektar u Vladičinom Hanu u vlasništvu ima fabriku koncentrata za voćne sokove koja spada u red najproduktivnijih privrednih objekata u ovoj opštini.

– Na ovaj način pod zakup smo izdali 350 hektara poljoprivrednog zemljišta, što će vrlo brzo dati efekte u oživljavanju voćarstva, ali i proizvodnji povrća na teritoriji naše opštine. Na ovaj način ostvarili smo i dobit za budžet opštine jer od svakog hektara nama ostaje 40 procenata sredstava, objašnjava  Goran Mladenović, predsednik Opštine Vladičin Han.

Iz poljoprivredne službe u hanskoj opštini navode da je najveće interesovanje zakupaca za nove zasade višnje, jabuke, borovnice, dok je kod povrća najinteresantnija sadnja belog luka. Posle stečaja Delišesa, zemljište je prešlo u vlasništvo lokalne samouprave koja poslednjih godina pokušava da pomogne u obnovi voćarske i povrtarske proizvodnje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here