Parametri za uspešnu ratarsku proizvodnju (VIDEO)

Prema zemlji se treba odnositi sa dužnim poštovanjem

0
657

Pšenica i kukuruz su i dalje dve najznačajnije kulture – pšenica se seje na 600.000 hektara, kukuruz na 1.2 miliona hektara, a od ovih površina je polovina u severnoj srpskoj pokrajini.


Vojvodina je od 1972. do 1986. godine bila vodeći region, kada su u pitanju ratarski prinosi. Domaćini su i dalje vredni, ali stručnjaci kažu da su potrebna nova znanja i finansijska podrška države.

„Prema zemlji se treba odnositi sa dužnim poštovanjem. Ako je budemo poštovali i ako joj budemo davali, ona će nam adekvatno vratititi. Treba da se zapitamo šta mi možemo da uradimo, a ne da kukamo i da se pitamo šta su drugi mogli, a nisu“, napominje dr Dragana Latković, direktor Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Dva parametra za donošenje odluka

Dodala je da je važno obraditi pažnju na način obrade zemljišta, jer treba sačuvati vodu. Potrebni su i pravilna prihrana i đubrenje, koje će biti zasnovano na naučnim osnovama. Najgore je pretpostavljanje i oslanjanje na prethodna iskustva.

Mi ne znamo kakav će biti vegetacioni period 2018. godine, ali postoje neke stvari koje znamo – zaliha zimske vlage, analiza zemljišta na sadržaj azota. Na samo ta dva parametra se donosi odluka koje hibride sejati, koje grupe zrenja, kako đubriti u odnosu na dubinu azota, kao i kako voditi računa o gustini setve“, ističe Latkovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here