Dan biblioteke „Veljko Petrović“

0
702

Moderno bibliotekarstvo neopozivo zahteva prilagođavanje novim tehnološkim izazovima, zapravo, koliko će jedna biblioteka biti uspešna zavisi od njene spremnosti da svakodnevno stiče i deli znanje.


Dobro poznata studija Nonake i Takeučija da dobre biblioteke „stvaraju dobru organizacionu kulturu kombinovanjem bazičnih kompetencija i imlementacijom radikalno novih ideja“.

Bibliotekari Narodne biblioteke „Veljko Petrović“, 5. februara u želji da pobegne od neobećavajućeg stereotipa i uz poštovanje napred nevedene studije, svoju 149. godišnjicu časnog i uspešnog trajanja obeležili su posetom biblioteke „Simeon Piščević“ u Šidu. Zašto baš Šid?

Puno je razloga, a prvi je neophodnost saradnje ustanova koje nisu „manje bitne“. Ovo putovanje u šidsku biblioteku, bila je prilika da bibliotekari naše Biblioteke prvi put borave u zgradi biblioteke koja je sagrađena pre sedam godina, lepotica – Biblioteka.

Cilj putovanja bio je i da podsetimo javnost da su biblioteke Srbije ustanove kulture sa najdužom tradicijom u Srbiji, te da kao takve zaslužuju da budu uvažene kao informativna i kulturna središta, i da su knjige na policama biblioteka blago koje nadmašuje vreme. Knjige su blago za svu decu i ljude svih generacija i da se kaže glasno i jasno da je knjiga, da su bibliotekari i biblioteke do današnjeg dana uložili mnogo fizičke i duhovne snage u ovih preko trideset vekova trajanja.

Poštujući neraskidivu vezu umetnosti uopšte, bibliotekari su sa velikim pijetetom i poštovanjem obišli muzej i rodnu kuću Save Šumanovića. Na licima bibliotekara oslikavala se ona posebna uznemirenost koja se iznedri pred veličanstvom umetničkih slika koje je mogao naslikati jedino Sava Šumanović. I zaista Vinkovci kao rodno mesto Savino, Šid u kome je živeo, pa i Pariz u kome je iznajmio atelje na Monparnasu mogu biti ponosni na ovog velikana koji je u šest sati ujutru 28. avgusta 1942. godine uhapšen od ustaša, mučen, streljan i sahranjen u zajedničkoj masovnoj grobnici. Sava je iza sebe ostavio oko hiljadu slika i živeće.

Dan Biblioteke, kao što to obično biva bibliotekari su završili na svečanoj večeri i nisu se razilazili do kasno u noć. Ovo je i prilika da se zahvalimo JKP „Komunalprojekt“ na donaciji u vidu obezbeđenog prevoza.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here