Liturgija pređeosvećenih Darova u hramu u Gajdobri

0
837
Foto: Nikola Janičić

Liturgija pređeosvećenih Darova služiće se svake srede i petka dok traje post u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Gajdobri sa početkom u 08:00 časova.


Liturgija pređeosvećenih Darova može se, bez ikakvog preterivanja, okarakterisati kao duša ili centar velikoposnih bogosluženja. U nekim starim bogoslužbenim rukopisima poznata je kao „Liturgija Četrdesetnice“.

U stvari, to je služba koja najbolje simbolizuje ovo svešteno doba godine, vreme posta.

Suština ove službe krije se u samom njenom imenu: „Liturgija pređeosvećenih Darova“. Prema tome, ona se razlikuje od liturgija sv. Jovana Zlatousta i sv. Vasilija Velikog, u kojima se savršava Evharistija, prinošenje i osvećenje svetih Darova. U toku „Liturgije Velike Četrdesetnice“ prinosimo „pređeosvećene“, tj. svete Darove koji su već osvećeni na prethodnoj Liturgiji. Ovi sveti Darovi prinose se kako bismo imali priliku da se njima pričestimo i osvetimo.

 

Koreni ovog obreda leže u praksi rane Crkve.

U prvim vekovima hrišćanske istorije, vernici su pristupali primanju svetih Darova na svakoj Liturgiji. Oni su praktikovali i da se, onih dana kada nije bilo Liturgije, pričešćuju svetim Darovima koji su preostali od nedeljne Liturgije. Iz ovog običaja, u manastirima se razvio naročiti molitveni čin. Svi monasi molili su se zajedno pre i posle Pričešća, blagodareći Bogu što im je omogućio da budu pričasnici svetih Tajni. Oni su ovo činili posle Večernja ili posle Devetog časa (oko 3:00 posle podne). Vremenom je ovo molitveno pravilo formulisano kao kratka služba, nešto slično liturgijskom obredu. Tako se razvio današnji obred „Izobraziteljna“, koji se u današnjoj praksi služi između Šestog i Devetog časa. Samo ime „izobraziteljna“ ukazuje na činjenicu da ova kratka služba donekle izobražava (predstavlja) Liturgiju. U tom smislu, ona je prethodila Liturgiji pređeosvećenih Darova.

Obred Liturgije pređeosvećenih Darova sastoji se od večernje službe, na kraju koje se iznose sveti, pređeosvećeni Darovi i čitaju molitve pre Pričešća. Sledi Pričešće, a potom odgovarajuće molitve posle Pričešća.

Sveta Liturgija pređeosvećenih Darova jedna je od najlepših i najdirljivijih službi Pravoslavne crkve.

Istovremeno, to je važan poziv na češće pričešćivanje svetim Hristovim Darovima. U ovom bogosluženju odjekuje glas dalekih vekova, glas živog, ranog crkvenog Predanja. Taj glas opominje da vernici ne mogu da žive život u Hristu ako stalno ne obnavljaju svoju vezu sa Izvorom života, pričešćujući se Telom i Krvlju našeg Gospoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here