Bačkopalanačka opština finansira plate lekara i apotekara

Ovde je problem, što je broj bolesnih sve veći, a ustanova iz godine u godinu ima sve manje lekara.

978

BAČKA PALANKA: Lokalna samouprava u Bačkoj Palanci u ovoj godini namenila je 16,3 miliona dinara za finansiranje Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, zdravstvene ustanove koja u ovoj opštini brine o zdravlju preko 55.000 ljudi koji žive u 14 naseljenih mesta.

Ovde je problem, kažu zdravstveni radnici, što je broj bolesnih sve veći, a ustanova iz godine u godinu ima sve manje lekara. Naime, u poslednjih nekoliko godina ova sredina izgubila je 20-tak lekara. – Sredstva iz opštinskog budžeta planirana su za plate radnika koje ne finansira RFZO i to u iznosu od 6,1 milion dinara – rekao je dr Goran Stupar, direktor ove zdravstvene ustanove.

[wonderplugin_slider id=9]

 

– S obzirom na mali broj lekara ova sredstva će nam dobro doći da ovaj problem ublažimo. Za plate radnika u apotekarskim jedinicama na selima potrebno je nešto manje od šest miliona dinara, a naglasio bih da nijedna apotekarska jedinica ne može da radi bez diplomiranog farmaceuta.

Za plate radnika koje ne finansira RFZO iz opštinskog budžeta biće izdvojeno 6,1 miliona dinara

Za specijalizovane – konsultativne usluge specijalista iz raznih oblasti na koje Dom zdravlja, kao ustanova primarne zdravstvene zaštite, nema pravo ili ih nema u dovoljnom broju, potrebna su sredstva nešto veća od milion dinara. Ta sredstva se odnose na fizijatra, ortopeda i dečjeg hirurga. Stupar dodaje da su sredstva u iznosu od dva miliona dinara planirana za troškove pregleda sportista, a za hitne medicinske usluge planirano je 400.000 dinara. Tačnije, ta sredstva su planirana za lečenje lica koja nemaju zdravstveno osiguranje. Za mrtvozornika predviđeno je 700.000 dinara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here