Ovo može svako: Pomozite životinjama da prežive zimu

2739

Noge su već odavno mokre, pluća počinju da bole. Vetar probija „kroz kosti”, a sneg zasipa oči. Osećaj nepodnošljive hladnoće najteže pada onima koji uopšte nemaju gde da se zgreju. Među najugroženijima su i napuštene životinje koje izgladnele i mokre od snega dane i noći provode na žestokom minusu!

Za životinje nastupa težak period, one treba da izdrže zimu i ne treba da budu lišene svojih osnovnih potreba. Psi koji su napolju, pre svega kratkodlaki, nemaju mehanizme za preživljavanje i može se lako desiti da uginu zavezani u vašem dvorištu, ako nemaju mogućnost da se kreću i da nađu zaklonjeno i toplo mesto.


Kratka dlaka nije dovoljna zaštita od hladnoće i dešava se da kratkodlaki psi uginu čak i u boksu tokom veoma hladnih zimskih dana.

Zato ne bi trebalo držati pse vezane (pse i inače ne bi trebalo držati na lancu, to je najveća kazna koja se može odrediti nekoj životinji).

Potrebna im je dobro izolovana kućica na mestu zaštićenom od vetra; za izolaciju, unutra je potreban debeli sloj slame ili krpe. Treba im davati kvalitetniju i obilniju hranu u vreme kada su temperature niske, najmanje dva puta dnevno. Treba im češće davati mlaku vodu i uklanjati zaleđenu.


Uličnim psima i mačkama je najteže. Nemaju odgovarajući smeštaj tokom zime i ekstremnog vremena, a hranu i vodu ne mogu lako naći. Pomozite životinjama na sve moguće načine, i ako ste u mogućnosti obezbedite im smeštaj. Na facebooku postoji grupa gde se nalaze informacije o izgubljenim psima u Bačkoj Palanci, ukoliko želite da pomognete, OVDE će te naći više informacija. 

Сродна слика

Pogledajte kako brzo i jeftino možete napraviti kućicu za pse na ulici.

Pazite -u hladnim danima, pod vašim autom ili čak u njemu može se kriti pas ili mačka u potrazi za toplotom i zaštitom od hladnoće! Pre pokretanja motora, pogledajte ispod i oko vozila i kucnite po haubi ili nakratko pritisnite sirenu – ovo poslednje pak može biti uznemiravajuće po okolinu, kao izvor buke.

Kopitari i papkari takođe pate zbog hladnoće. Mnogim konjima, govedima, ovcama, kozama i drugim domaćim životinjama zbog ovogodišnje suše nije obezbeđena potrebna ili dovoljna hrana. Pate i divlje životinje. Srne često nisu u stanju da zimi pronađu dovoljno hrane i njihova telesna masnoća se troši brzo. Ako zbog ljudi moraju da beže, to može biti fatalno po njih, jer tada gube previše energije koju ne mogu dovoljno brzo da nadoknade. Ostavljanje sena i kukuruza ispod četinara ili po pripremljenim mestima može im mnogo pomoći.

Ne smemo zaboraviti ni ptice – i njima treba pomoći nudeći im njihovu hranu ili ostatke naše. Može im mnogo pomoći u hladnim zimskim danima, kada ne mogu naći dovoljno hrane za preživljavanje. Velika je verovatnoća da se ponovo desi slično kao i prošle zime, zato na vreme upozoravamo da je svim životinjama potrebna pomoć: „Ptice umiru od hladnoće i gladi, potrebna im je pomoć!“

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here