Trobroda crkva u Novoj Palanci podsetnik na Peć i Gračanicu

2051

BAČKA PALANKA: Na Trgu Patrijarha Pavla u Novoj Palanci, zvanoj i Sinaj, brojni građani i vernici primetili su da se 12. februara nešto događa i pretpostavili da se nastavlja izgradnja crkve.


Međutim, radi se o složenijem projektu. Crkva Pokrova Presvete Bogorodice je ukras najmlađeg naselja, sa oko 10.000 stanovnika. Sa završetkom radova hram će objediniti tri arhitektonske celine.

„Osvećeni su temelji paraklisa, tačnije oni su izliveni, a radovi će se nastaviti kada to vremenske prilike budu dozvolile“, kaže ovdašnji protonamesnik Brane Milovac.

„Želimo da sve što je planirano bude završeno do 2019. godine, odnosno da iduće godine na slavu hrama, 14. oktobra, tada će biti deset godina kako je početa gradnja crkve, izvršimo osvećenje našeg hrama posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice. Idejno rešenje partnernog uređenja, pomoćnih objekata i porte hrama uradio je Denis Tadić, diplomirani inženjer arhitekture, mladić iz komšiluka, kome je to bio i diplomski rad“.

Pogledaj: Šta mislite o radu mladog bačkopalanačkog inženjera -Uređenje Trga Patrijarha Pavla

 

Protonamesnik objašnjava da će završetkom radova ovaj hram suštinski imati tri arhitektonske celine, odnosno da će biti trobroda lađa. Centralni deo biće nalik Pećkoj Patrijaršiji, ulazni deo, priprata, Gračanici, a levi i desni brod podsećaće na Bogorodicu Ljevišku. Gledano prema ulaznom delu s desne strane biće izgrađena takozvana mala crkva posvećena Svetoj Petki, a s leve strane, tamo će biti i krstionica, posvećena Ognjenoj Mariji. Tačnije, cela crkva biće posvećena svetim ženama i sa zvonikom koji je sada odvojen od hrama, a biće jedno, činiće celinu. Takođe, predviđena je i gradnja objekta u kome će biti sala namenjena svečanostima kao što su krštenja.

„Dobar deo unutrašnjosti hrama je oslikan, tačnije oslikani su oltarski i ulazni deo, a ostalo je da se oslikaju zidovi leve i desne strane crkve, odnosno da budu oslikani ženski i muški deo (pevničke apside) kao i centralna kupola, odnosno plafon hrama“, dodaje protonamesnik Milovac.

„Postojeće freske uradila je Ikonopisačka radionica „Ikonik“ iz Beograda, odnosno ikonopisci Radoje Domanović, Aleksandar Vujić i Bojko Mitrić. Priprata je sva posvećena Nemanjićima, a odmah na ulazu dominira ikona svetog Simeona Mirotočivog. Oslikana je i ikona Sabora Svetih Srba mučenika, odnosno svih koji su kanonizovani“.

Crkva se gradi sredstvima donatora i dobrotvora, a lokalna samouprava pre početka gradnje zemljište je ustupila SPC. Opština je, sredstvima iz budžeta učestvovala delom u gradnji. Takođe, deo građana, odnosno vernika, godinama, a na poziv Crkvene opštine, odvaja deo mesečnih primanja za gradnju ovog hrama.

U Staroj Palanci je najstariji hram u ovoj varoši, odnosno crkva posvećena rođenju Svetog Jovana Krstitelja. Tu su jednobrodu baroknu crkvu sa zvonikom zidali 1783. godine majsotri Josip Cigler i Ernest Harle. Raskošni ikonostas ukrašen mnoštvom motiva punih stilizovanih oblika rad je drvorezbara Georgija Devića iz Bačke Palanke. On je izveo i drvorezbarske radove na svećnjacima ispred ikonostasa i na Hristovom grobu. Ikonostas je oslikao 1811. godine Grigorije Jezidimirović, majstor poznobaroknog opredeljenja, sklon klasicističkoj obradi monumentalnih religioznih kompozicija. Hristov grob oslikao je Konstatin Pantelić 1836. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here