Kako se zbrinjavaju beskućnici u Bačkoj Palanci?

1343

Stigla je prava zima. Temperatura u Bačkoj Palanci noćas se spuštala i do -12, a već tri dana živa na termometru ne prelazi 0 stepeni. Mnogi od nas iz kuće izlaze samo ako moraju, inače smo u toplom, grejemo se, pijemo tople čajeve.


Kako je onima koji, ne samo da nemaju šolju toplog čaja, nego dane i noći provode napolju jer nemaju gde? Direktorka Centra za socijalni rad u Bačkoj Palanci, Vera Petrović za BaP vesti kaže da trenutno u njihovom sistemu postoji dvoje beskućnika kojima je Centar, u ove hladne dane, pružio adekvatnu pomoć.

„Dvoje beskućnika koji su nama poznati dobili su novčanu pomoć za kupovinu lekova. Jedan korisnik je zbog izuzetno niske temperature danas pristao da bude smešten u prihvatnu stanicu Gerontološkog centra“, rekla je naša sagovornica.

Direktorka Centra za socijalni rad ističe da je smeštaj u prihvatnoj stanici obezbeđen u periodu od mesec dana, ali da korisnici samovoljno napuste smeštaj onda kada oni to žele.

„Imamo i korisnicu koja nije beskućnik, ima pomoć prijatelja, ali od Centra dobija novčanu pomoć i više puta je smeštana u prihvatnu stanicu, međutim nije htela duže da se zadrži. Svi naši korisnici imaju pravo da borave gde žele, tako da niko ne može da ih natera da ostanu“, ističe Vera Petrović.

Postoje i oni koji imaju svoje kuće, ali pošto žive sami, vrlo često su i bolesni, Centar za socijalni rad vodi brigu i o njima, ukoliko su kod njih prijavljeni.

„Ukoliko su nama poznati, mi pratimo i ovakve slučajeve. Oni uglavnom koriste usluge geronto domaćice jer ne žele da budu smešteni u Dom, ali ipak zavise od tuđe pomoći. Takođe, njih obilaze i prijatelji i rodbina, a koriste i socijalnu pomoć i tuđu negu“.

Direktorka Centra za socijalni rad, Vera Petrović apelovala je na naše sugrađane da ako znaju za nekog ko je ili na ulici, ili mu je potrebna bilo kakva druga pomoć (hrana, ogrev, lekovi…), da se jave Centru kako bi adekvatno reagovali i pružili neophodnu pomoć.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here