Kako efikasno odmoriti dete od učenja?

Nije dovoljno samo napraviti pauzu

1205

Pauza od učenja ima neopravdano lošu reputaciju. Nastavnici i učitelji navode kako im je period nakon pauze, velikog odmora ili raspusta najteži deo posla, jer im treba dosta napora da povrate pažnju dece i da nastave tamo gde su stali sa gradivom. Vlada stav da se deca uznemre, razigraju i da ih je nakon pauze teško usmeriti ponovo na učenje.

Međutim, nauka, ali iskustva predavača sa pozitivnim stavom prema odmoru, nemaju takav zaključak.

Odmor je i deci, kao i odraslima, preko potreban

Potrebno je da se mozak odmori i kako bi mogao ponovo da prione na posao. Sa te tačke gledišta, kratka pauza u učenju predstavlja period relaksacije i regeneracije, ali i ostavlja mesta da mozak „svari“ ono što je na času primio.

Međutim, nije dovoljno samo napraviti pauzu. Potrebno je vreme i prostor za odmor lepo osmisliti. Ovo za decu naročito važi, red učenja, pa red laganih igara koje su najpre zabavne, ali koje ne daju mozgićima da se uspavaju.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Takve igrice mogu biti: potapanje brodova, domine … Ili razne grupne igre kao što su: na slovo na slovo, kaladont, igre memorije, asocijacije ili slično. Ovakvim odmaranjem mozak ostaje aktivan, ali se dete zabavlja nemajući utisak da u tim aktivnostima napreže vijugice, i samim tim kada se vrati na čas mozak nastavlja gde je stao, a telo i duh  su nahranjeni i odmorni.

Opet, nije ni dovoljno samo igrati se. Potrebno je i fizički izaći iz prostorije u kojoj se uči i naći se u prostoriji u kojoj se odmaramo. Najefikasniji način da se mozak odmori jeste da bude svestan toga da ulazi u sobu za odmor i da tu sada nastupa pravo uživanje uz razne zabavne aktivnosti. Fizički ulazak u sobu za odmor je sam po sebi okidač da se mozak prebaci na režim odmaranja, a sa druge strane nakon završetka odmora i ulaska u učionicu nastupa režim za učenje.

Soba za odmor u školi Malac Genijalac

Svaka Malac genijalac školica poseduje posebnu sobu za odmor. Odmori su pažljivo dozirani i osmišljeni. U prostorijama za odmor deca se bave raznim zabavnim aktivnostima koja ne dozvoljavaju da se mozak uspava, a opet ga ne opterećuje informacijama i treninzima. Veoma vodimo računa i o spontanim dečijim igrama, o uzrastu dece, ali i o tome koliko duga i koliko česta pauza treba da postoji.

U toku je upis u školi Malac Genijalac. Više pogledaj OVDE

Pored benefita koje pauza sama po sebi ima, ovako organizovana nastava, sa pažljivo izbalansiranim pauzama, stvara kod deteta i važnu komponentu radne navike- kada odem na mesto za učenje učim, kada odem do mesta za odmor-odmaram, ali ne spavam, već aktivno odmaram.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here