„Zaboravljeni refren“ u izvođenju Ivane Tadić i „Akorda“ (VIDEO)

Bačkopalanačka muzička scena - spot Kluba klasične gitare "Akord"

1583

BAČKA PALANKA: Klub klasične gitare „Akord“ iz Bačke Palanke je zajedno sa vokalnim solistom Ivanom Tadić, nastavnicom klavira u ŠOMO „Stevan Hristić“, objavio spot sa muzičkom numerom „Zaboravljeni refren“ nepoznatog muzičkog autora, a uz tekst Arsena Dedića. Ton je snimljen u Studiju Prosecenijum u Bačkoj Palanci krajem 2017. godine, a video u januaru 2018.


Marko Šalić – Klub klasične gitare „Akord“

Ovim povodom smo razgovarali sa Markom Šalićem, profesorom klasične gitare, koji je za BAP VESTI izjavio:

„Želja mi je bila da skrenem pažnju na ovaj lep tekst Arsena Dedića, s obzirom da je melodija jedna od najpoznatijih melodija za gitaru. Ova numera se u prošlosti pojavljivala pod raznim nazivima: „Spanish romance“, „Romance d’amour“… Sve su to nazivi koji su dodavani proteklih godina, a pravi autor je nepoznat. Kao gitarska kompozicija se pojavila 1952. godine u filmu Forbiden Games (Jeux Interdits). Tada ju je odsvirao Narciso Yepes i od onda je izvođena mnogo puta i za nju se govorilo da je himna gitare. Naziv su joj davali mnogi po onome na šta ih asocira ta melodija, pa je s vremenom nastala opšta zbrka oko njenog naziva.

Ova pesma je odabrana zato što se ovde i peva u e-molu, onako kako je gitaristi sviraju. Možda to inspiriše nekoga da uradi nešto još bolje od ovog našeg cover-a.

Učesnici na snimanju, s leva na desno: vokal Ivana Tadić, prve gitare: Tamara Lakić, Nedeljko Duvnjak, Teodora Jović, Jarmila Križan, Marko Segedi, Kristina Šuljan, Jelena Čapanda, Stefan Kurćan, uvod i druga gitara Marko Šalić.

„Posebno želimo da se zahvalimo Gimnaziji „20. oktobar“ iz Bačke Palanke, kao i direktorki Tamari Antić i profesorici Snežani Žujić na mogućnosti da ovaj cover snimimo u muzičkom kabinetu škole.“ – zaključio je Marko Šalić.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here