Úradujúci minister zahraničných vecí Slovenska, navštívil Srbsko

Návšteva v rámci zájazdu v tejto časti Európy

625

V časoch pekných a menej pekných, v dňoch rušných a dňoch pokojných, v dobe plnej rozmanitých a vážnych skúšok, dialóg dvoch nadštandardne priateľských krajín  na vysokej úrovni, nehatene pokračuje. A je to dobre.


Potvrdili to aj začiatok týždňa, kedy na návšteve Srbska, v rámci zájazdu v tejto časti Európy, pobudol úradujúci minister zahraničných vecí Slovenska a štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenska Ivan Korčok.

Podpísané Memorandum o porozumení

V pondelok podvečer ho prijala aj predsedníčka vlády Srbska Ana Brnabićová, mal pracovné rokovanie s predsedom Výboru Národného zhromaždenia Srbska pre eurointegráciu Nenadom Čankom a predsedom Výboru parlamentu pre zahraničnú politiku Žarkom Obradovićom, tiež stretnutie s predstaviteľmi mimovládnych organizácií. Samozrejme, podstatou návštevy boli jeho rokovania s partnermi: s prvým podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Ivicom Dačićom, ako aj s ministerkou pre európsku integráciu Jadrankou Joksimovićovou.

foto: Hlas ľudu

Počas tohto druhého bolo podpísané i Memorandum o porozumení medzi MZV a EZ SR A MEI SrbskaRozhovorom dominovali viaceré oblasti: posúdenie súčasných a rozvetvených bilaterálnych vzťahov Bratislavy a Belehradu, perspektívy eurointegračného úsilia Srbska a situácia v regióne. Táto druhá, zaujímavá už tým, že prišla rovno mesiac po zverejnení Európskej stratégie pre západný Balkán, tak isto v čase hľadania východísk z kosovského labyrintu. O európskej integrácii sa hovorilo aj na stretnutí, ktoré úradujúci minister zahraničných vecí Slovenska mal na záver pobytu so študentmi belehradskej Fakulty politických vied.

Akcenty z dvoch pondelkových pracovných rokovaní

foto: Hlas ľudu

Na stretnutí Brnabićová-Korčok, premiérka vyjadrila vďaku vláde Slovenska za pevné stanovisko vzťahujúce sa na zachovanie územnej integrity Srbska, ako aj na neuznávanie jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova. Hovoriac o Kosove, prvý podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Ivica Dačić vyzdvihol, že Srbsko hľadá dohodu v záujme všetkých, v záujme mieru a stability tak v regióne ako aj v Európe. Úradujúci šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok podotkol, že riešenie otázky Kosova môže byť trvalé, ak je prijateľné pre Belehrad a Prištinu, tlmočiac presvedčenie, že ho možno objaviť. Obaja ministri poukázali aj na mimoriadne priateľské vzťahy dvoch krajín, zasadzujúc sa za zveľadenie ich hospodárskej spolupráce, ktorá ešte stále mešká za nadštandardnými politickými vzťahmi.

Strieborná plaketa Jánovi Bačúrovi

foto: Hlas ľudu

Ato, že sú i menšiny mostom spájajúcim Bratislavu a Belehrad, symbolicky naznačilo i pekné slovenské gesto: vysoký hosť zo Slovenska Ivan Korčok odovzdal Striebornú plaketu MZV a EZ SR insitnému maliarovi Jánovi Bačúrovi za jeho celoživotné dielo, pri príležitosti nie tak dávno oslávenej životnej osemdesiatky.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here