Anketa: Kakav je položaj žene u društvu?

1161

U susret osmom martu, Danu žena, kao i svake godine, i ove priča se o emancipaciji, pravima i položaju žena u društvu. Da li je ženama danas, kada imaju pravo glasa, pravo da rade, grade karijere, rađaju kada one to žele (ako uopšte žele), bolje ili su na sebe ipak preuzele previše posla i odgovornosti?

Ova pitanja postavili smo danas nekolicini žena u Bačkoj Palanci. One se slažu da žena treba da radi i da je samostalna, ali neke od njih kažu da emancipacija ima i svoje loše strane.

Žene u Srbiji treba više da se bore za svoja prava

Branka Pilipović

„Mislim da su žene danas napredovale, više se kreću, izlaze, rade. Ja lično mislim da svaka žena pre svega treba da izađe, da nije zatvorena u kući, prva ja to ne bih mogla. Guši me zatvoren prostor i uvek volim da sam u pokretu. Ipak, mi žene u Srbiji bismo trebale više da se borimo za naša prava, jer malo prava imaju žene ovde. Meni je pre svega zdravlje na prvom mestu, u tom smislu smatram da treba malo više mi žene da povedemo računa“, kaže Branka Pilipović.


Osmi mart se ne obeležava kao nekad

Branka Rađenović

„Uvek bih savetovala ženama da rade, da su samostalne. Žene treba da imaju „svoj dinar“ i da su nezavisne. Mislim da smo napredovale u odnosu na neka ranija vremena i da je sad bolji položaj žena nego recimo pre 30, 40 godina. Možda nije bolje u svakom pogledu i u svakoj sferi života, ali zasigurno je žena kao žena danas drugačija nego ranije. Osmi mart se ne obeležava kao pre, mislim da je to zbog besparice. Ja lično, pošto sam starija, više ne pridajem Danu žena neki značaj, već gledam deci nešto da kupim“, rekla je Branka Rađenović.


Previše se danas očekuje od žena

Rajka Deak

„Emancipacija je donela i dobre, ali i loše stvari ženama. Ja ne mogu da zamislim da ne radim i da od nekog zavisim.  Već dugo godina radim i od samog početka sam bila nezavisna. Mislim da bih poludela kad bih ujutru ustala i kad ne bih morala da idem na posao nego da svaki dan ostajem kući.

Ipak, takav način života, ne samo kad sam ja u pitanju, nego generalno žene koje su samostalne imaju problem što ih neki ljudi smatraju grubim. Previše se danas očekuje od žene. Emancipacijom smo sebi same napravile problem jer ne očekuju muškarci od nas puno, nego same od sebe. Što se tiče Dana žena, ne obeležavam ga posebno, kad sam bila mala to je bio dan posvećen majkama i bakama, i tako ga pamtim“, priča Rajka Deak.


Osmi mart treba da nam bude svaki dan

Tanja Mandić

„Žene su danas sigurno napredovale, jer su mnogo samostalnije. Mislim da žena treba da radi i da bude nezavisna. Ja sam sama takva, nikad nisam očekivala od supruga ili bilo koga drugog za neku pomoć, nego sama se borim. Osmi mart treba da nam bude svaki dan, ako imamo pravu osobu pored sebe. Ženama je mnogo toga potrebno danas, a najviše sigurnost“, rekla je Tanja Mandić.

 


Emancipacija nam nije donela ništa dobro

Vesna Lazić

„Položaj žena danas nije baš najbolji, bar ne ovde kod nas. Trebaju nam bolji uslovi za rad, bolje plate. Emancipacija nam nije donela ništa dobro, a osmi mart ne obeležavam, to mi je dan kao i svaki drugi. Nekad sam pravila kolače jer su i deca bila mlađa pa oni uvek naprave neki poklon. Sada odem zajedno sa koleginicama sa posla na piće, ali tu naviku imamo i mimo osmog marta“, kaže Vesna Lazić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here