Zdravstveni radnici na stubu srama ni krivi ni dužni

6
3270

BAČKA PALANKA: Preko 350 zaposlenih u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ brine o zdravlju preko 55.000 stanovnika bačkopalanačke opštine, a za minule dve nedelje dva puta su u javnosti prozivani, kako kažu, ni krivi ni dužni.


Dijana Bokan Vlahović

Prvo je Ministarstvo zdravlja svrstalo ovdašnju zdravstvenu ustanovu među 14 neažurnih ustanova u Srbiji, jer nisu dostavili dovoljan broj termina za lekarske preglede u martu.

Pogledaj: Na spisku neažurnih i Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“

Reagovao je direktor Doma zdravlja dr Goran Stupar, mediji su preneli njegovu izjavu da ta informacija nije tačna, a u Ministarstvu su mu rekli da ne znaju kako se bačkopalanački Dom zdravlja našao među prozvanima. Ovde vele da su se našli na svojevrsnom stubu srama, tuđom greškom.

Pogledaj: Dr Goran Stupar: Greškom smo se našli na spisku neažurnih

Taman se ovaj gaf malo zaboravio, kada se u pojedinim medijima, a naravno potom i na društvenim mrežama, pojaviše izjave nekoliko pacijenata koji su se žalili na neljubaznost medicinskog osoblja, odnosno medicinskih sestara, a zdravstvenim radnicima nije pružena mogućnost da odgovore. Zato se u ime ovdašnjih zdravstvenenih radnika, oglasila glavna medicinska sestra Doma zdravlja Dijana Bokan Vlahović.

Pogledaj: Pacijenti se žale na neljubazne zdravstvene radnike (VIDEO)

– Dom zdravlja je zdravstvena ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite, organizuje rad u IZIS informacionom sistemu koji propisuje Ministarstvo zdravlja na nivou cele Srbije. To podrazumeva da se mora poštovati broj termina u kalendaru aktivnosti koji lekari daju na mesečnom nivou, a koji je u skladu sa fondovskim normama izvršenja. To znači da su svi pacijenti koji su došli na pregled bez termina dužni da sačekaju da lekar pregleda sve pacijente koji imaju dodeljen termin – pojasnila je Dijana Bokan Vlahović, dodajući da se primenjuje i princip trijaže urgentnosti i životne ugroženosti.

Zašto odlaze lekari i sestre

Glavna sestra bačkopalanačkog Doma zdravlja podseća da lekari i medicinske sestre odlaze i niko ih neće zaustaviti, jer nikoga nije ni briga zbog čega su poniženi otišli kod onih koji će taj rad umeti da poštuju i cene, da adekvatno plate.

– Zbog toga, kada neko nekog zdravstvenog radnika javno optuži za nestručnost i neljubaznost, neka prvo razmisli da li su tog dana taj lekar i ta medicinska sestra zbrinuli 70 pacijenata i da li zaslužuju poniženje za posao koji obavljaju – zaključuje glavna medicinska sestra bačkopalanačkog Doma zdravlja Dijana Bokan Vlahović.

U poslednjih nekoliko godina broj lekara je ovde smanjen za 20-tak, a manjka i tehničkogosoblja. Iz tog razloga broj pacijenata po lekaru i medicinskoj sestri je sve veći.

Normativ koji je izabranom lekaru propisan za prijem često je na dnevnom nivou udvostručen, pa čak i utrostručen. – Dešava se da lekar u toku dana pregleda od 60-90 pacijenata, a normativ je 30 pregleda – ističe Vlahovićka. – Kako bi svi pacijenti bili zbrinuti i pregledani, lekari i medicinske sestre znaju da rade u Domu zdravlja, i dva sela i više ambulanti na teritoriji opštine i to po ceo dan, bez slobodnih dana, vikenda. Pojedine pacijente to nije briga, pa traže svoja prava na vrlo grub, agresivan način, a pri tome ne upućuju prigovore direktoru Doma zdravlja, našoj pravnoj službi, niti zaštitiniku prava pacijenata, koji svakodnevno radi u obližnjoj zgradi Opštine i radi pravnu pomoć u domenu zdravstva.

Radnici MUP često su uključeni u ovu problematiku, jer dolaze po pozivu medicinara, da im pomognu, da se zaštite od pretnji i fizičkih napada pacijenata.

– Mi nemamo službu obezbeđenja. Svakodnevno su zdravstveni radnici izloženi verbalnom nasilju, pretnjama, fizičkim napadima od strane pojedinih pacijenata koji smatraju da ovde mogu dobiti apsolutno sve usluge, a koje mi ne možemo da pružimo na nivou primarne zdravstvene zaštite. Onda se pojavi neki prilog u medijma gde se za naše radnike kaže da nisu ljubazni, da su nestručni… To često izazviva i suze posebno kod mojih medicinskih sestara – navodi Dijana Bokan Vlahović.

„Beli mantili“ kažu da ne treba zaboraviti da su i zdravstveni radnici ljudi, koji mogu da se razbole, koji dobiju grip kao i pacijenti, da njihova deca isto oboljevaju kao i sva druga deca, pa da oni trebaju i svojoj deci. Kažu da nije realno od njih očekivati da su svaki dan, po ceo dan na poslu, kao što nije realno očekivati da u istom trenutku zbrinu sve pacijente koji traže pomoć.

– Zapitala bih – kaže Dijana Bokan Vlahović- one koji omalovažavaju rad zdravstvenih radnika, koji nas javno nazivaju nesavesnim, ravnodušnim, nepristojnim, neljubaznim… ko onda brine o zdravlju svih građana? Ko ih leči, previja, zbrinjava i u kakvim uslovima? Ko će brinuti o našim pacijentima kada sva zdravstvena radna snaga ode u inostranstvo da nekom drugom pruža zdravstvene usluge?

6 KOMENTARA

  1. Sve pohvale za zdr. radnike. Retko ko zna sa cime se suocavaju na svom radnom mestu. Biti zdravstveni radnik ne moze svako. Ili volis ili ne. Zato se ne slazem sa onima koji blate i lmalivazavaju nnihkvo ponasanje. Umesto toga, zapitajte se da li ste ikada na vase ljubazno pitanje dobili neljubazan odgovor. Onaj ko je slab i bolestan nije u stanjju da napada i oni to prepoznaju

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here