Zdravstveni radnici na stubu srama ni krivi ni dužni

3851

BAČKA PALANKA: Preko 350 zaposlenih u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ brine o zdravlju preko 55.000 stanovnika bačkopalanačke opštine, a za minule dve nedelje dva puta su u javnosti prozivani, kako kažu, ni krivi ni dužni.


Dijana Bokan Vlahović

Prvo je Ministarstvo zdravlja svrstalo ovdašnju zdravstvenu ustanovu među 14 neažurnih ustanova u Srbiji, jer nisu dostavili dovoljan broj termina za lekarske preglede u martu.

Pogledaj: Na spisku neažurnih i Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“

Reagovao je direktor Doma zdravlja dr Goran Stupar, mediji su preneli njegovu izjavu da ta informacija nije tačna, a u Ministarstvu su mu rekli da ne znaju kako se bačkopalanački Dom zdravlja našao među prozvanima. Ovde vele da su se našli na svojevrsnom stubu srama, tuđom greškom.

Pogledaj: Dr Goran Stupar: Greškom smo se našli na spisku neažurnih

Taman se ovaj gaf malo zaboravio, kada se u pojedinim medijima, a naravno potom i na društvenim mrežama, pojaviše izjave nekoliko pacijenata koji su se žalili na neljubaznost medicinskog osoblja, odnosno medicinskih sestara, a zdravstvenim radnicima nije pružena mogućnost da odgovore. Zato se u ime ovdašnjih zdravstvenenih radnika, oglasila glavna medicinska sestra Doma zdravlja Dijana Bokan Vlahović.

Pogledaj: Pacijenti se žale na neljubazne zdravstvene radnike (VIDEO)

– Dom zdravlja je zdravstvena ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite, organizuje rad u IZIS informacionom sistemu koji propisuje Ministarstvo zdravlja na nivou cele Srbije. To podrazumeva da se mora poštovati broj termina u kalendaru aktivnosti koji lekari daju na mesečnom nivou, a koji je u skladu sa fondovskim normama izvršenja. To znači da su svi pacijenti koji su došli na pregled bez termina dužni da sačekaju da lekar pregleda sve pacijente koji imaju dodeljen termin – pojasnila je Dijana Bokan Vlahović, dodajući da se primenjuje i princip trijaže urgentnosti i životne ugroženosti.

Zašto odlaze lekari i sestre

Glavna sestra bačkopalanačkog Doma zdravlja podseća da lekari i medicinske sestre odlaze i niko ih neće zaustaviti, jer nikoga nije ni briga zbog čega su poniženi otišli kod onih koji će taj rad umeti da poštuju i cene, da adekvatno plate.

– Zbog toga, kada neko nekog zdravstvenog radnika javno optuži za nestručnost i neljubaznost, neka prvo razmisli da li su tog dana taj lekar i ta medicinska sestra zbrinuli 70 pacijenata i da li zaslužuju poniženje za posao koji obavljaju – zaključuje glavna medicinska sestra bačkopalanačkog Doma zdravlja Dijana Bokan Vlahović.

U poslednjih nekoliko godina broj lekara je ovde smanjen za 20-tak, a manjka i tehničkogosoblja. Iz tog razloga broj pacijenata po lekaru i medicinskoj sestri je sve veći.

Normativ koji je izabranom lekaru propisan za prijem često je na dnevnom nivou udvostručen, pa čak i utrostručen. – Dešava se da lekar u toku dana pregleda od 60-90 pacijenata, a normativ je 30 pregleda – ističe Vlahovićka. – Kako bi svi pacijenti bili zbrinuti i pregledani, lekari i medicinske sestre znaju da rade u Domu zdravlja, i dva sela i više ambulanti na teritoriji opštine i to po ceo dan, bez slobodnih dana, vikenda. Pojedine pacijente to nije briga, pa traže svoja prava na vrlo grub, agresivan način, a pri tome ne upućuju prigovore direktoru Doma zdravlja, našoj pravnoj službi, niti zaštitiniku prava pacijenata, koji svakodnevno radi u obližnjoj zgradi Opštine i radi pravnu pomoć u domenu zdravstva.

Radnici MUP često su uključeni u ovu problematiku, jer dolaze po pozivu medicinara, da im pomognu, da se zaštite od pretnji i fizičkih napada pacijenata.

– Mi nemamo službu obezbeđenja. Svakodnevno su zdravstveni radnici izloženi verbalnom nasilju, pretnjama, fizičkim napadima od strane pojedinih pacijenata koji smatraju da ovde mogu dobiti apsolutno sve usluge, a koje mi ne možemo da pružimo na nivou primarne zdravstvene zaštite. Onda se pojavi neki prilog u medijma gde se za naše radnike kaže da nisu ljubazni, da su nestručni… To često izazviva i suze posebno kod mojih medicinskih sestara – navodi Dijana Bokan Vlahović.

„Beli mantili“ kažu da ne treba zaboraviti da su i zdravstveni radnici ljudi, koji mogu da se razbole, koji dobiju grip kao i pacijenti, da njihova deca isto oboljevaju kao i sva druga deca, pa da oni trebaju i svojoj deci. Kažu da nije realno od njih očekivati da su svaki dan, po ceo dan na poslu, kao što nije realno očekivati da u istom trenutku zbrinu sve pacijente koji traže pomoć.

– Zapitala bih – kaže Dijana Bokan Vlahović- one koji omalovažavaju rad zdravstvenih radnika, koji nas javno nazivaju nesavesnim, ravnodušnim, nepristojnim, neljubaznim… ko onda brine o zdravlju svih građana? Ko ih leči, previja, zbrinjava i u kakvim uslovima? Ko će brinuti o našim pacijentima kada sva zdravstvena radna snaga ode u inostranstvo da nekom drugom pruža zdravstvene usluge?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here