Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade

624

Prezentácia Rádio-televízie Nový Sad, výstava, Facebook básnický festival, publikácie Slovenského vydavateľského centra a iné obsahy zastupovali slovenskú kultúru na knižnom veľtrhu.


Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade prebiehal od 7. do 12 marca a na Novosadskom výstavisku boli návštevníkom dostupné stánky početných vydavateľov. Ponúkali sa veľtrhové zľavy na kúpu kníh, prebiehali početné literárne promócie a prezentácie a pripravený bol ozaj bohatý program.

Okrem toho, návštevníci veľtrhu si mohli pozrieť aj výstavu umenia Art Expo, zatiaľ čo pre maturantov a budúcich študentov organizovaný bol 13. veľtrh vzdelávania Smernice, na ktorom sa prezentovali školy, fakulty, inštitúty a podobné vzdelávaco-výchovné inštitúcie.

Na Novosadskom knižnom veľtrhu sa prezentovala aj Rádio-televízia Vojvodiny. Osobitne boli zdôraznené tri knižné publikácie – Dejiny Srbov v Habsburskej monarchii, Denníky Andyho Warhola, ako aj kniha 50 rokov programu v maďarskom jazyku na Rádio-televízii Vojvodiny.

Prebiehala tiež prezentácia programov a program Rádia Nový Sad v slovenskom jazyku svoj deň na veľtrhu mal v piatok, keď na ukážku bola premietaná rozprávka Andrej superhrdina Miroslava Gašpara, v sobotu prebiehala prezentácia relácie Pulz mladých, ktorú realizujú mladí novinári z menšinových redakcií televízie a do ktorej je zapojená aj Anna Zorňanová, zatiaľ čo v nedeľu na svoje prišiel aj detský televízny program v jazykoch menšín, keď predstavené bolo vysielanie Čaroslovník autora Jána Žolnaja.

V rámci Medzinárodného veľtrhu kníh v Novom Sade na stánku Banátskeho kultúrneho centra Novo Miloševo prebiehala prezentácia ich vydaní, medzi ktorými bola aj zbierka básní Škvrny Kataríny Mosnákovej Bagľašovej, ktorá bola ocenená na vlaňajšom Facebook básnickom festivale. Pri tej príležitosti autorka aj predstavila verše zo zbierky. „Zbierka Škvrny je vlastne cenou, lebo som bola ocenená na vlaňajšom Facebook básnickom festivale, ktorý organizuje Banátske kultúrne centrum Novo Miloševo. Odmenení autori dostali cenu, čiže BKC oceneným vydalo knihu a tak vyšla aj moja zbierka Škvrny“ – komentovala Katarína Mosnáková-Bagľašová. Ona bola aj špeciálnou hostkou na otvorení tohtoročného Facebook básnického festivalu, kde spolu s básnikmi z Rakúska, Izraelu a Slovinska čítala svoje verše. Tohto roku do súťaže prišlo 450 básní z 19 krajín sveta.

Na veľtrhu sa prezentovalo aj Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca. „Rozhodli sme sa predstaviť dve knihy básní renomovaných srbských autorov. Sú to predseda matice Srbskej Ivan Negrišorac a riaditeľ Srbského národného divadla Zoran Đerić. Tiež sme prezentovali aj román Bapa Radovana Vlahovića, ktorý nedávno vyšiel“ – uviedol riaditeľ SVC Vladimír Valentík.

Okrem uvedených diel, zo SVC na knižný veľtrh priniesli aj novú knihu, ktorú pripravil profesor Miroslav Dudok – ide o Idiotikon Juraja Ribaya. Podľa slov riaditeľa SVC Vladimíra Valentíka, ide o slovník, ktorý na vydanie čakal 200 rokov a je jedným z kapitálových diel pre slovakistiku a slavistiku všeobecne.

Keď všetko zhrnieme, Medzinárodný knižný veľtrh v Novom Sade možno oceniť veľmi pozitívnou známkou.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here