Promocija knjige Stojanke Lekić u Bačkoj Palanci (VIDEO)

Sa promocije ...

579

BAČKA PALANKA: „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka“, monografija Stojanke Lekić, predstavljena je čitaocima u Bačkoj Palanci.

Autorka u knjizi piše o ženama različitih nacionalnosti i zanimanja, koje su dale veliki doprinos sagledavanju problema sa kojima se i danas suočavamo.

Monografija predstavlja pedeset i osam odabranih znamenitih žena, koje su obeležile period od dva veka, kulturnih, političkih i ekonomskih promena, u kom su one stvarale, ratovale, darivale i dale veliki doprinos.

„U knjizi su biografije žena iz devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka, tačnije do kraja Drugog svetskog rata, kada žene nisu imale pravo glasa. Akcenat je na tim ženama koje nisu bile vidljive, o njima se nije pisalo, a njihova uloga je veoma značajna“, rekla je za RTV Stojanka Lekić, autorka.

„Svaki grad bi trebalo da se osvrne i da pokaže šta je zapravo istorijski aspekt borbe za ženska prava. O tome malo znamo…mi danas ipak imamo ta prava. Puno toga je do sada urađeno, a tome su doprinele i žene kroz istoriju“, ističe Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.

„Savet za rodnu ravnopravnost opštine Bačka Palanka, ima veoma lepu saradnju sa Udruženjima žena, a ima ih dosta u gradu i naseljenim mestima. Sa njima imamo redovne obuke, radionice i sve ono što njima omogućava ekonomsko osamostaljivanje i egzistenciju“, dodaje Maja Pilipović.

„Nema veće lepote od žene u svim segmentima društva. Nema te hrabrosti, koda koji može da pokaže najveću požrtvovanost, ozbiljnost i sigurnost kao što to može žena. Žene su nosioci porodice i društva“, istakao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Knjiga Stojanke Lekić je izdanje Zavoda za ravnopravnost polova AP Vojvodine, doprinosi istorijskoj borbi za ženska prava i njihovu vidljivost u društvu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here