Spineri opasni po zdravlje

735
Foto: Pixabay

Spineri, igračke koje su postale veoma popularne prošle godine, spadaju među proizvode koji na tržištu EU imaju oznaku rizičnih po zdravlje, navodi se u izveštaju Evropske komisije za 2017. godinu o opasnoj robi.


Ljubitelji predmeta koji se mogu vrteti na palcu, između prstiju ili na ravnim površinama kažu da je ova vrsta zabave veoma zarazna. Pojedini spineri dolaze sa LED svetlima i baterijskim punjenjem i postoji rizik da deca dođu do tih baterija i progutaju ih, navodi se u izveštaju.

Evropska komisija ukazala je na 11 modela spinera i uklonila ih sa tržišta jer ne ispunjavaju uslove EU o sigurnoj upotrebi.

Komisija svake godine objavljuje izveštaj o opasnim proizvodima koje treba zabraniti, povući ili opozvati sa tržišta Unije. Lista obuhvata igračke, odeću, kozmetiku, profesionalne mašine i mnoge druge proizvode, uključujući vozila.

Na spisku se često nađu igračke koje sadrže sitne delove ili hemikalije, a problem, između ostalog, ponekad predstavlja i plastično pakovanje koje može da dovede do gušenja.

U 2017. godini, 53 odsto opasnih predmeta došlo je iz Kine i Hong Konga, a 26 odsto imalo je poreklo iz zemalja EU.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here