I „džabe“ je puno za pozorišnu kulturu školaraca

Da li se u budžetu opštine Bačka Palanka, može pronaći neki dinar za u ovu svrhu?

1041

BAČKA PALANKA: Uprkos tome što Bačka Palanka nema pozorište, postoje institucije i udruženja koja vredno rade na tome da u Bačku Palanku dovedu pozorišne predstave.


Istraživali smo, zašto osnovne škole iz bačkopalanačkih sela, uprkos pozivu da organizovano dovedu decu i besplatno gledaju predstave, na njih ne dolaze.

Marko Knežić

Kulturni centar u Bačkoj Palanci organizuje Pozorišno proleće i Pozorišnu jesen u okviru kojih se prikazuju predstave za decu i odrasle, koje su otvorene za svu javnost. Pozorišne predstave za decu organizovane su subotom, kada deca ne idu u školu. Pored toga, cene ulaznica su 100 dinara, što je ispod tržišne cene, a što je najvažnije, za malu svotu novca, deca mogu da pogledaju kvalitetnu pozorišnu predstavu. Iz Kulturnog centra, školama pošalju repertoar pozorišnih predstava, a školama u selima bačkopalanačke opštine ponuđeno je i da deca predstave gledaju besplatno, kako bi im se približilo pozorište.

„Škole organizuju odlaske na različite izlete, što u Novi Sad, što u Beograd, u okviru kojih bude poseta i pozorištu. Mi u to ne ulazimo, jer i škole rade po nekom svom planu. Škole često i same sarađuju sa pozorištima i tako organizuju pozorišne predstave. Kako ugovaraju cene, kako to funkcioniše, mi u apsolutno u to ne ulazimo. Školama u selima smo slali i prethodnih godina poziv da se organizuju i dođu da besplatno gledaju predstave. Do sad, nisu dolazili organizovano“, rekao je direktor Kulturnog centra u Bačkoj Palanci, Marko Knežić.

Jadranka Vukanović

Direktorka OŠ „Aleksa Šantić“ iz Gajdobre i Nove Gajdobre, Jadranka Vukanović kaže da je glavni razlog zbog kojeg deca ne dolaze na predstave nemogućnost organizovanja prevoza. Ne znači mnogo što je besplatan ulaz na pozorišnu predstavu ako se uzme u obzir da dete, tačnije roditelj, mora sam da snosi troškove puta, a škola sredstva sa lokala za ovakve namene nema.

„Mislim da je zaista šteta što je tako, jer takvih sadržaja je zaista malo pogotovo za decu sa sela. Sve što se radi u selu, a tiče se kulture i sporta, radi se preko škole jer je to jedini organizator. Sve ostalo, iziskuje novac koji mi nemamo. Učitelju nije problem da sedne u autobus i odvede decu do Bačke Palanke na predstavu, problem je naš budžet koji je smanjen i to ne onemogućava“, kaže Jadranka Vukanović.

Ona dodaje da su deca u malim sredinama po pitanju kulture, sporta i svih ostalih aktivnosti, svedena samo na školu i sredstva kojima ona raspolaže. Ta sredstva nisu dovoljna.

„Mi imamo ovde u Gajdobri lep prostor. Sala Doma kulture je renovirana, ali pošto se ne greje, ona u zimskom periodu otpada. Tako da mi nemamo adekvatan prostor da deci organizujemo pozorišne predstave. S druge strane, Bačka Palanka nam je blizu, pa ni za to nemamo“.

Direktorka OŠ „Aleksa Šantić“ kaže da Bačka Palanka ima resurse, ali ih slabo koristi, pa i kad je interes dece u pitanju. Dodaje da je bila inicijator da deca iz naše opštine školu u prirodi provedu u odmaralištu u Bagremari.

„Tako bi roditelji plaćali oko 5000 dinara, a ne 16.000 koliko košta kad idu na neku planinu. Bitno je da se deca druže, budu u prirodi, imaju animatora, sportske terene, dakle sve ono što podrazumeva škola u prirodi. Niko ne misli na dobro deteta pa da se vreme iskoristi kvalitetno, blizu svog mesta. Bačka Palanka ima resurse za to i zašto mi to da ne iskoristimo?“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here