Pala slovačka vlada zbog ubistva novinara

Predsednik Slovačke prihvatio je ostavku

764

Lider vladajuće socijalističke stranke Slovačke, SMER, Robert Fico i cela vlada su danas podneli ostavke zbog duboke krize i demonstracija posle ubistva istraživačkog novinara koji je pisao o povezanosti Fica s italjanskom mafijom.


Predsednik Slovačke Andrej Kiska je prihvatio ostavku i mandat da sastavi vladu sa istim koalicionim partnerima Slovačkom narodnom strankom i partijom slovačkih Madjara Most-Hid, poverio vicepremijeru za investicije i digitalizaciju u Ficovoj vladi, 42-godišnjem Peteru Pelegriniju.
Pelegrini je šefu države doneo potpise 79 od 150 poslanika Skupštine Slovačke koji su podržali odluku koalicionih partnera da bi se izbegli prevremeni izbori, te da nova koaliciona vlada, samo a drugim ministrima i na čelu sa Pelegrinijem ostane do isteka mandata 2020. godine.
Pelegrini, ekonomista i biznismen iz Banske Bistrice u Ficovoj vladi je bio vicepremijer za investicije i digitalizaciju, 2015. i 2016. godine bio je predsednik parlamenta, a pre toga ministar prosvete, nauke i sporta.
Spada među javnosti prihvatljivija lica stranke SMER, socijalista kojem i opozicija priznaje da drži reč. U sadašnjoj krizi jedan je od retkih zvaničnika SMER-a koji nije prihvatio Ficovu teoriju zavere da je američki finansijer i filantrop Džordž Soros finansirao i isprovocirao proteste da bi srušio SMER s vlasti.
Za Kisku i lidera stranaka vladajuće koalicije Pelegrini je prihvatljiv i stoga što je proteste desetina hiljada Slovaka, najveće od Plišane revolucije, ocenio kao demokratsko pravo da izraze stav.
Pelegrini ima i korektniji odnos prema novinarima nego zvaničnici Ficovih socijalista. Fico godinama odbija da odgovara na pitanja novinara ako ga kritikuju, a povremeno ih vredja.
Prvi svojevrsnim referendum o Pelegriniju kao premijeru biće protesti zakazani za petak, pošto su organizatori saopštili da nije dovoljno da ode Fico i njegovi ministri, već zahtevaju vanredne izbore. Nevladine organizacije i 140 umetnika i ličnosti objavili su danas apel „Želimo ponovo da verujemo državi“ zatraživši od Pelegrinija i buduće vlade da zbog ubistva novinara smene šefa policije i specijalnog tužioca.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here