Žene iz Pivnica čuvaju tradiciju Slovaka (VIDEO)

Udruženje žena iz Pivnica ima i stalnu etno-postavku

1100

Udruženje žena iz sela Pivnice, više od deset godina bavi se očuvanjem kulture i tradicije Slovaka koji žive na ovim prostorima. Osim čuvanja starih zanata i negovanja folklora, u okviru ovog udruženja organizuju se i literarni susreti žena.


PIVNICE: Od 2008. godine Udruženje žena iz Pivnica brine i o stalnoj etno-postavci sa mnogo predmeta različite namene koji govore o kulturi i tradiciji Slovaka koji su u ovo bačko selo došli početkom 18. veka.

„Predmeti su skupljani u selu, a donirali su ih građani Pivnice kako bi očuvali tradiciju Slovaka koji su ovde više od 238 godina“, kaže koreograf Janko Mernjik.

Ove vredne žene brižljivo prikupljaju i čuvaju delove slovačke nošnje od kojih su neki primerci stariji od 200 godina.

Ženska slovačka nošnja prilagođena je različitim životnim prilikama u rasponu od svakodnevne do svečane nošnje, koju je ekipi RTS-a predstavila Zuska Grnja iz Udruženja.

Osim očuvanja kulture i tradicije Slovaka kroz brojne ručne radove, u Udruženju postoji i jedinstvena literarna sekcija.

Erka Sečova, na primer, piše i prozu i pesme. Anka Tarnoci objašnjava da svaka članica pročita svoj rad i onda se oni stave u zajedničku svesku.

Na ovogodišnjim devetim Literarnim susretima koji će biti organizovani sredinom septembra, učestvovaće žene iz više od deset sela u Vojvodini.

VIDEO možete pogledati OVDE.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here