Kakve su mere populacione politike u Bačkoj Palanci?

INTERVJU: Miroslava Šolaja - rukovodilac odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Bačka Palanka

1167
Foto: Marko Milivojević

Pored podsticaja koje daje država roditeljima za rađanje dece, svaki grad u Srbiji takođe ima određene mere populacione politike kojima pomaže novopečenim roditeljima.


BAČKA PALANKA: U zavisnosti od budžeta opština i gradova, zavisi i to kolika je novčana naknada za novorođene bebe, ali i ostala sredstva koja se kroz različite pogodnosti obezbeđuju deci. Grad Sremska Mitrovica recimo za prvorođeno dete izdvaja 30.000 dinara, Srbobran 20.000 dinara (za samohrane roditelje 40.000 dinara), Ruma obezbeđuje 10.000 dinara.

Opština Bačka Palanka još od 2013. godine za svako rođeno dete daje 18.000 dinara i paket iz apoteke u vrednosti 5000 dinara.

Miroslava Šolaja

„Mi smo među prvim opštinama u Srbiji, ako ne i prva koja je počela za svako rođeno dete da daje te naknade, ne samo za prvorođeno. Dakle, svaka majka na svoj tekući račun dobija 18.000 dinara i čestitiku na kojoj se nalazi JMBG majke sa kojom u apoteci preuzima paket. U paketu se nalaze proizvodi potrebni za bebu u njenim prvim danima života“, izjavila je za BaP vesti rukovodilac odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Bačka Palanka, Miroslava Šolaja.

Ona dodaje da je i dalje tako, te da u odnosu na ukupan broj stanovnika, nisu uspeli tu sumu da povećaju. Od nedavno je usvojena i mera podrške roditeljima za vantelesnu oplodnju. Ono što je takođe jedna od mera jeste da se roditeljima trećeg i četvrtog deteta, kao i samohranim roditeljima, refundiraju troškovi vrtića. To je takođe utvrđeno pravilnicima od 2013. godine.

„Bez obzira na napore koje smo uložili, još uvek imamo dece koja se nalaze na listi čekanja za mesto u vrtiću. Mi imamo odluke na nivou opštine za veći broj vrtića u našoj opštini. Planira se izgradnja u Silbašu, u Tovariševu je otvoreno pri školi. Takođe, Gajdobra, Čelarevo, Pivnice pri školama imaju, ne samo pripremnu nastavu, nego baš vrtić“, kaže Miroslava Šolaja.

Takođe, postoji i pravilnik za dodelu besplatnih užina deci iz socijalno ugroženih porodica, kao i stipendije za učenike srednjih škola i studente.

Opština je donela dosta pravilnika i odluka kojima se pruža finansijska podrška porodicama sa decom.

„Sve ono što smo mogli, pa čak i neke stvari koje zakon nije predviđao, mi smo uspeli da provučemo kroz budžet. Ipak, svesni smo da je to malo. Demografska slika je takva kakva jeste. Kod nas se trenutno radi na tome da se napravi poseban fond za talentovanu decu. Nebitno da li je to osnovac, srednjoškolac ili postdiplomac“, istakla je naša sagovornica.

Na kraju, Miroslava Šolaja kaže da je važno mlade ljude zadržati i kad završe školu, dati im podsticaj da ostanu ovde, jer puno pametne dece i pravih stručnjaka napuštaju ovu zemlju, a mladost je ta koja pokreće sve.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here