Kertesu novo suđenje za šverc cigareta

1695

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je na pet godina zatvora bila osuđena Bojana Jeremić zbog krijumčarenja cigareta, a ukinut je i deo presude nekadašnjem direktoru Savezne uprave carina Mihalju Kertesu.


Bojana Jeremić se teretila za krijumčarenje cigareta u Srbiju od 1996. do 2001. godine. Apelacioni sud je naložio da joj se suđenje ponovi, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Istom odlukom ukinut je i deo presude kojom su bili oslobođeni optužbi nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Miodrag Prailović i Predrag Jovančić pa će se suđenje pred Specijalnim sudom ponoviti i njima.

Apelacioni sud smatra da se osnovano u žalbama tužioca za organizovani kriminal i branilaca Jeremićeve ukazuje da je izreka prvostepene presude u odnosu na nju nerazumljiva. Prema stavu Apelacionog suda, osnovano se u žalbi tužioca ukazuje i da je prvostepeni sud načinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

U odnosu na Valentina Popova koji je takođe bio oslobođen optužbi, sud je preinačio prvostepenu presudu i pravosnažno odbio optužbu protiv njega zbog zastarelosti krivičnog gonjenja.

Istraga je pokrenuta 2007. godine, a u to vreme Jeremićeva je bila van zemlje, pa je za njom bila raspisana poternica. Pošto je sud u martu 2008. godine prihvatio njeno jemstvo od 370.000 evra, koje je ponudila preko advokata i povukao Interpolovu poternicu, ona se vratila u zemlju.

U ovom slučaju istraga se svojevremeno vodila i protiv Marka Miloševića i Mirjane Marković. Udovica i sin nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u međuvremenu su pobegli iz Srbije i dobili u Ruskoj Federaciji status izbeglica, pa je krivični postupak protiv njih u prekidu. Marko Milošević se sumnjičio da je u šverc ušao sa Vladimirom Kovačevićem, da bi, posle njegovog ubistva, posao nastavila njegova udovica – Bojana Jeremić.

Prema navodima optužnice, Kertes je kao direktor Savezne uprave carina, postupajući po nalogu i dogovoru sa Bojanom Jeremić, davao naloge upravniku carinarnice Subotica Lazaru Šarcu, prema kome je postupak razdvojen, da na Kelebiji, prilikom uvoza cigareta u režimu privremenog uvoza, radi prodaje u slobodnim carinskim prodavnicama preduzeća „Tref rent-a-car“ i carinjenja robe, prihvati deklaracije i druge isprave bez ikakve provere, pregleda robe i bez primene odgovarajucih mera carinskog nadzora.

Za uzvrat je, kako se navodi u optužnici od Bojane Jeremić dobijao cigarete u količini od 100 do 1.000 boksova, koje su mu dovožene vozilom preduzeća „Tref rent-a-car“ iz centralnog magacina Savezne uprave carina.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here