Njive po 4.165 evra, a dvosoban stan 13.650

697
Foto: Dnevnik (Aleksandra Erski)

BAČKI PETROVAC: Odbornici Skupštine opštine Bački Petrovac doneli su odluku o pokretanju postupka otuđenja nepokretnosti iz javne svojine te lokalne samouprave, po kojoj se putem licitacije prodaje 15 stanova i šest parcela građevinskog zemljišta.

Od tih šest parcela samo jedna je u industrijskoj zoni Bački Petrovac, dok su preostalih pet u Kulpinu. U industrijskoj zoni u Bačkom Petrovcu prodaje se građevinsko zemljište od 53 ara i 95 kvadratnih metara po početnoj ceni od 12.516,40 evra. U obrazloženju prodaje navodi se da je reč o otuđenju investitoru radi izgradnje poslovnog objekta u cilju postizanja lokalnog ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mesta.

Svih preostalih pet građevinskih zemljišta – a reč je zapravo o njivama u selu – su u Kulpinu, i ukupna površina im je osam ari i 33 kvadratna metra. Početna kupoprodajna cena za sve ponuđene njive je 4.165 evra.

Od 15 stanova koji se prodaju, većina je u Bačkom Petrovcu, a ima ih i u Gložanu i Kulpinu. Tako se jednosoban stan u Gložanu od 53 kvadratna metra, za koji je u toku postupak konverzije, prodaje po početnoj ceni od 13.250 evra. Dvosoban stan od 54,72 kvadrata u istom selu ima početnu cenu od 13.680 evra, dok je za trosoban od 67,44 kvadrata početna cena 16.860 evra. U ponudi su i dva trosobna stana u Kulpinu, površine 70,67 kvadrata, s početnom cenom od 17.667,50 evra. Uz te stanove navedeno je da nisu upisani u zemljišne knjige, ali da zgrada ima građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Za dvosoban stan u istom selu od 57,11 kvadrata početna cena je 14.277,50 evra, ali ni on nije upisan u zemljišnu knjigu, no zgrada ima građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Cene u evrima, uplata u dinarima

U odluci je navedeno da utvrđene kupoprodajne cene zapravo predstavljaju početnu, odnosno najnižu cenu, kao i da će se kupovina obavljati u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu NBS-a na dan uplate.

Depozit za učešće u licitaciji je 20 odsto od početne, odnosno najniže kupoprodajne cene.

Backi Petrovac, (Foto: Branislav Lučić)

Od stanova koji se prodaju u Bačkom Petrovcu najjeftiniji je dvosoban od 56,04 kvadrata s početnom kupoprodajnom cenom od 17.596,56 evra. Stoji i napomena da nije upisan u zemljišne knjige, ali zgrada ima građevinsku i upotebnu dozvolu. Na prodaju je i sedam dvosobnih stanova. Za tri iste kvadrature – 57,49 kvadrata – početna kupoprodajna cena je 18.051,86 evra. Svi oni su upisani u zemljišne knjige.

Nešto malo veći dvosoban stan od 60,71 kvadrata ima početnu kupoprodajnu cenu 19.062,94 evra.

Za dva dvosobna stana koji se prodaju u Bačkom Petrovcu u toku je postupak iseljavanja. Za dvosoban stan od 58,72 kvadrata početna cena je 18.438, a za onaj od 70,81 kvadratnih metara ona iznosi 22.243,34 evra. Na prodaju je i trosoban stan od 74,72 kvadratna metra, koji koristi zakupac na osnovu ugovora o zakupu, a početna kupoprodajna cena za njega iznosi 23.462,08 evra.

Inače, cena tih nepokretnosti koje lokalna samouprava prodaje licitacijom je, kako je navedeno u odluci i objavljeno u „Službenom listu”, utvrđena na osnovu informacije Odeljenja za budžet, finansije i poresku administraciju Opštinske uprave Bački Petrovac u utvrđenoj tržišnoj ceni kvadratnog metra nepokretnosti – stanova i građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni na teritoriji opštine. U isto vreme, početna kupoprodajna cena njiva u Kulpinu utvrđena je na osnovu rešenja Opštinskog veća o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovorajuće nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za ovu godinu u opštini Bački Petrovac.

Učesnici u postupku licitacije mogu biti fizička i pravna lica, a rok za podnošenje ponuda je 30 dana od dana oglašavanja prodaje tih nepokretnosti. Postupak javnog nadmetanja sprovodiće se ukoliko na oglas pristigne najmanje jedna blagovremena i potpuna prijava.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here