Zašto je šetnja dobra za zdravlje?

1257

Hodanje ne zahteva posebnu opremu niti atletske sposobnosti, a opet će redovne šetnje učiniti mnogo za vaše zdravlje – od skidanja „viška“ i podizanja raspoloženja, do držanja dijabetesa pod kontrolom i snižavanja krvnog pritiska.


Istraživanje je pokazalo da je samo 150 minuta brze šetnje nedeljno može dodati čak 3,4 godine životnom veku.

Šetajte da biste imali dobru liniju

Ako želite da sprečite gomilanje viška kilograma, treba samo da odete u šetnju. Toliko je jednostavno. Studija sprovedena na Harvardu pokazala je da je uz standardan režim ishrane svega pola sata bržeg hoda u toku dana dovoljno da dugoročno održite svoju telesnu težinu na zadovoljavajućem nivou.

Šetajte da vam krvi pritisak bio u zdravim granicama

Malo brža šetnja tek toliko da vam malo poraste puls, nekoliko puta nedeljno, biće dovoljna da vam krvni pritisak ostane u zdravim granicama, pokazuju studije. Ako ne možete da hodate 30 minuta u kontinuitetu, „uglavite“ deset minuta ujutru i još dva puta po deset u toku dana, to će biti sasvim dovoljno.

Šetajte da biste se zaštitili od demencije

Hodanje poboljšava protok krvi i snižava rizik od vaskularnih bolesti, a štiti i od demencije, kognitivnog slabljenja koje dolazi s godinama. Redovno vežbanje je i jedan od najboljih načina prevencije Alchajmerove bolesti.

Šetajte da biste smanjili rizik od osteoartritisa

Hodanje je dobra prevencija osteoporoze, kao i osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova. Studija sprovedena na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku pokazala je da ljudi koji učestvuju u umerenim aerobnim aktivnostima poput hodanja imaju zdravija kolena od onih koji to ne čine. Hodanje nam pomaže da sačuvamo hrskavicu.

Šetajte da biste smanjili rizik od raka

Hodanje snižava rizik od pojedinih vrsta raka. Žene koje hodaju sedam sati nedeljno imaju za 14 odsto niži rizik od raka dojke, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Harvardu. Muškarci koji su preživeli rak prostate i najmanje tri sata nedeljno provodili u brzom hodu, imali su znatno niži rizik od recidiva bolesti.

Šetajte da biste smanjili rizik od dijabetesa

Samo 20-30 minuta hodanja u toku dana pomaže da se šećer u krvi snizi tokom 24 sata. Osim toga, i minimalan gubitak kilograma je dobra prevencija kad je reč o dijabetesu, a jedan od najjednostavnijih načina da težinu održavate u zdravim granicama je da šetnja postane deo vaše svakodnevice.

Šetajte da biste sačuvali zdravlje srca

Hodanje će sniziti holesterol, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Samo pola sata šetnje u toku dana, ali svakog dana, značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Šetajte da biste bili bolje raspoloženi

Šetnja brzim hodom će vam popraviti raspoloženje, a može biti i dobra pomoćna metoda u borbi protiv depresije. Osobe koje pate od depresije, koje su hodale između 30 i 45 minuta pet puta nedeljno tokom 12 nedelja prijavile su znatno poboljšanje svog mentalnog stanja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Portugalu.

Šetajte da biste umanjili bol

Iako deluje nelogično na prvi pogled, kretanje zapravo pomaže u ublažavanju bolova izazvanih artritisom. Lagana šetnja u trajanju od sat vremena u toku dana pomaže u ublažavanju bolova kod pacijenata obolelih od artritisa.

Šetajte da biste snizili rizik od moždanog udara

Žene koje su redovno odlazile u brze šetnje bile su pod znatno nižim rizikom od moždanog udara od onih koje nisu imale tu naviku. Ovo se pripisuje činjenici da hodanje generalno snižava povišeni krvni pritisak, koji je jedan od najvažnijih faktora rizika za moždani udar.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here