Porodica Lukić u Čelarevu širi proizvodnju celera i kantariona

1253

ČELAREVO: Posle 15 godina bavljenja proizvodnjom rasada povrća u plasteniku, Dragan Lukić sa suprugom i roditeljima rešio je da proširi proizvodnju u dva plastenika ukupne površine 700 metara kvadratnih.


Dragan Lukić u rasadniku; Foto: Dnevnik

Kada je počinjao Dragan nije bio zaposlen, a poslednjih nekoliko godina, kako sam kaže, uglavnom pomaže supruzi i roditeljima, ali i organizuje proizvodnju i plasman robe.

„Do ove godine proizvodio sam rasadu paradajza, paprike, krstavaca, tikvica i drugog povrća, ali i proizvodio za tržište zelenu salatu, mladi luk…“, priča Lukić: „Interesantno je da smo mi u ovo krenuli bez ikakvog iskustva. Niko iz moje porodice nikada se nije bavio proizvodnjom hrane. Učio sam, pitao druge proizvođače, čitao literaturu, pratio medije, išao sam na seminare i razna savetovanja.

Proizvodnja rasada, ali i povrća za tržište je zahtevan posao, posebno zimi, a kada su niske temperature nema spavanja, jer tada grejem deo plastenika. Ipak, ovo je porodični posao, zaposlio sam na početku sebe, pa kasnije počeo da radim u preduzeću, a sada je veći deo oko proizvodnje preuzela supruga uz pomoć roditelja. Najveći deo posla sami uradimo, ali ima i poslova kada se mora angažovati radna snaga“.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Ove godine, pored ostalog, Lukići će prvi put proizvesti i rasad kantariona i celera. Kažu da su se na ovaj poslovni potez odlučili jer ovaj posao rade za poznatog kupca. Naši ljudi, Novosađani žive i rade u Švajcarskoj, naručili su 50.000 komada rasada kantariona, lekovitog bilja, a jedan preduzimljiv komšija iz Gložana naručio je 100.000 komada rasada celera.

Ne odustaju ovi domaćini ni od proizvodnje rasada povrća, a ove zime imali su oko 10.000 glavica zelene salate, koju još uvek prodaju na kvantaškoj pijaci. Lukići kažu da je ovo odgovoran posao, ali da kada se koriste vrhunski repromaterijali i proizvodnja odvija u kotrolisanim uslovima, uz petnaestogodišnje iskustvo kvalitet i zarada ne mogu da izostanu.

„Naročito je zahtevna proizvodnja celera, a čovek koji je naručio 100.000 rasada bavi se proizvodnjom ovog povrća na veliko“, kaže Lukić.

Dodaje da, ukoliko se ova sezona završi uspešno, kako očekuju, planiraju da iduće godine povećaju proizvodnju kantariona i celera na 200.000 rasada.

„Mnogi u Čelarevu, pa i Bačkoj Palanci, a koji poznaju Dragana, začudili su se kada su čuli da proizvodi rasadu lekovitog bilja i celera, međutim bolje upućeni kažu da je to dobar posao. Kod nas je proizvodnja lekovitog bilja mala, ali se očekuje da bude ozbiljan izvor prihoda vrednim i preduzimljivim ljudima. Ljudi koji su naručili rasad kantariona, na primer, planiraju da od njega proizvode ulje koje je, veoma traženo, lekovito, a ima i dobru cenu“, veli Lukić.

Stručnjaci kažu da je kantarion najpopularniji za saniranje povreda kože, rana, posekotina, uboda, čireva… Ulje kantariona tradicionalno se koristi za smanjenje bolova kod reume, gihta i stanja povreda, otoka, podliva. Kantarion je poznat i po antibakterijskom i antiviralnom dejstvu, upotrebljava se i u slučajevima nastanka čira na želucu, dvanaestopalačnom crevu, a sve je popularnije sredstvo u borbi protiv blagih i umerenih depresija…

Za celer se kaže da je uz šargarepu, luk i peršun četvrti glavni sastojak svake kuhinje.

Stručnjaci kažu da je delotvoran, između ostalog, u lečenju astme, promuklosti, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja, a poboljšava i krvnu sliku i cirkulaciju. Jedan od sastojaka celera je i acetileniks i smatra se da on zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Ovo povrće je izvor gvožđa, bogat je vitaminom C, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here