Ponuda na palanačkoj pijaci – prasetina 500, jagnjetina 650 dinara

939

BAČKA PALANKA: Pretpraznična atmosfera u Bačkoj Palanci, po tradiciji, prvo se oseti na ovdašnjoj pijaci u samom centru varoši.


Kao i za sve verske praznike, pa tako i za Vaskrs, praznik nad praznicima, svoju računicu imaju i ovdašnji trgovci, odnosno pijačari. U samoj pijaci, ali i ispred nje, pa i na ulicama nudi se prigodna roba – jaja obična i  čokoladna.

Domaćice, posebno one starije, bake, razmilele se po gradu i šacuju robu koja će im trebati za predstojeće dane. Za sada cene kokošijih jaja ne nagoveštvaju poskupljenje, a u zavisnosti od veličine mogu se kupiti od 9 -13 dinara po komadu. Najveća potražnja očekuje se danas i sutra, jer žene ih farbaju obično u petak.

Na ceni su i farbe za jaja, sličice, mada mnoge domaćice ostaju verne lukovini. Dede i tate su zadužene da se raspitaju i obezbede ribu, a za nedelju šunku, po mogućstvu pečenicu…

Trgovci nude prasetinu po 500, a jagnjetinu 650 dinara za kilogram, pa ko voli i može sebi da priušti neka izvoli.

Mišo Ivanović, predsednik Saveta Mesne zajednice „Centar“ u Bačkoj Palanci, planira da o svom trošku kupi preko stotinu jaja, da organizuje decu koja će ih oslikati, odnosno ukrasiti, a da bi sve bilo interesantnije i značajnije ovaj događaj će se organizovati u samom centru varoši, ispred zgrade Opštine, kod nove fontane. Veli, hoće da natera dede i bake, tate i mame, tetke, strine, ujne da sa decom izađu na predivan travnjak i da zajedno sa mališanima ukrase vaskršnja jaja. Ko zna da pokaže, a ko ne zna neka nauči.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Čini se da se ovde, a verovatno i celoj Srbiji, prazniku najviše raduju deke i bake, jer to je prilika da posle dugo vremena dočekaju goste – decu i unučiće iz belog sveta, jer su mnogobrojne mlade familije otišle za bolje plaćenim poslom i boljim životom. Naslednici, obično posete rodni dom ili s proleća, za Vaskrs i u januaru za Božić. Budu par dana, pa ponovo na arbajt.

Podosta je ovdašnjeg sveta u poslednju deceniju-dve otišlo u Nemačku. Tamo su se i mnoga deca rodila, pa se dede ovde hvali kako mali znaju srpski ali i nemački. Jedino što nije lako uskladiti kalendare. Dobili su mladi od poslodavaca sedam slobodnih dana, došli u Srbiji u prošli petak kada su počeli uskršnji praznici po gregorijanskom kalendaru, a na posao treba da se jave u pondeljak drugog dana pravoslavnog Vaskrsa.

Pripreme u dva hrama

Za masovan dolazak vernika spremaju se dva hrama, crkva Svetog Jovana Krstitelja u Staroj Palanci i crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice u Novoj Palanci. Sveštenici privode kraju posao svećenja vodice po domovima vernih i, onako usput, sugerišu onima koji su zaboravili ili nikada nisu naučili, koji su to običaji prikladni pravoslavlju u obeležavanju Vaskrsa.

Tako će se desiti da će mnogi na put krenuti u subotu, pa da u nedelju, na sam praznik neće ni biti u Palanci. Kod nas su poslodavci i država, očito stroži, pa će dobrim delom radnička klasa raditi i u petak, a faktički jedini slobodan, inače radni dan, imaće u ponedeljak – ali ne svi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here