Na paradajzu iz Turske napisano: Kora nije za ljudsku ishranu!

0
578

Na gajbicama proizvoda uvezenog iz Turske ispisano stravično upozorenje da kora nije za ljudsku ishranu, ali se on ipak stavlja u promet.


S prvim danima proleća na pijace i u prodavnice stiglo je mlado povrće i voće. Znamo li šta tačno jedemo?

Većina nema nikakve loše posledice po nas, ali veoma zabrinjava fotografija gajbica paradajza snimljena, kako se tvrdi, na Kvantaškoj pijaci u Beogradu, gde je na deklaraciji, pored naziva proizvoda, godine berbe, imena turskog izvoznika i srpskog uvoznika, nazačeno stravično upozorenje: „Kora nije za ljudsku ishranu“!

Stručnjaci objašnjavaju da to znači da je proizvod zatrovan pesticidima i opasan po ljudsko zdravlje. Ističu da se takvi primeri, nažalost, mogu naći skoro na svakoj pijaci u Srbiji. I da to mi jedemo jer nas niko nije upozorio i tako ugrožavamo zdravlje!

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS Goran Papović kaže za list „Kurir“ da je ovde reč o nepoštenoj trgovačkoj praksi koja mora da se sankcioniše zakonom, ali i da niko ne zna koliko su otrovnog voća i povrća građani već pojeli.

– Kada je kora poprskana pesticidima, naravno da nije za ljudsku ishranu jer je otrovna i opasna po zdravlje, ali građani ne znaju šta kupuju i ne sumnjaju da koru paradajza ne smeju da jedu! Većina paradajza se uvozi iz Turske i Albanije i da bi zadržao svežinu od pakovanja do prodaje, što sve može da traje i do tri meseca, oni ga prskaju specifičnim otrovima. Zato danas paradajz i izgleda tako plastično, dok neprskani domaći paradajz istrune i pojavi mu se buđ nakon jednog dana ako nije u frižideru. Moramo bolje da kontrolišemo šta uvozimo i da uvedemo dodatne analize – smatra Papović.

Agroekonomista Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta, zgrožen je:

– Ne mogu da verujem kako je uopšte moglo da uđe u našu zemlju nešto na čemu stoji da nije za ljudsku ishranu! Takve stvari ne smeju da se dešavaju. Dok nisam video sliku da se stvarno radi o paradajzu, posumnjao sam da su u pitanju pomorandže ili limun, jer njihova kora nije za jelo, ali ovo je stvarno strašno – izričit je Ševarlić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here