„Nektar“ ponovo u akciji protiv bele kuge

Priča o porodici Kuljić.

0
3147

U Srbiji svake godine nestane po jedan grad veći od Bačke Palanke. Zato Kompanija „Nektar“ neprekidno vodi kampanju za više dece u našoj zemlji.


Obzirom da svaki treći par u Srbiji ne može da dobije decu prirodnim putem „Nektar“ je u akciji „Nije svejedno kad bebe dolaze“ donirao više od 24 miliona dinara za izgradnju odeljenja za vantelesnu oplodnju klinike GAK u Beogradu. Na taj način je pružena šansa mnogo većem broju parova da dobiju decu na ovaj način. A šta je sa porodicama koje imaju više dece?

Kako njima pomoći? Kako obezbediti školovanje, kako obući đake, nabaviti knjige, muzičke instrumente…? To je teško i roditeljima sa dvoje, troje dece, a kamoli kad ih je sedam, osam i više. Zato su u „Nektar“ -u odlučili da daju stipendije deci iz takvih porodica.

Jedan od prvih stipendista u ovoj kampanji biće Nataša Kuljić, učenica Srednje stručne škole „Dr Radivoj Uvalić“ smer finansijski tehničar, najstarija ćerka porodice Kuljić iz Nove Gajdobre.

The specified slider is trashed.

 

Porodica Kuljić ima sedmoro dece. Gojko i Jelena su u braku od 2002. godine. Natašu su dobili 2002. a zatim pet sinova: Vukašina, Stefana, Uroša, Dušana i Mihajla, koji se rodio 2016. godine i na kraju, pre neki dan, devojčicu Lidiju. Puna kuća dece, ne zna se koje je bolje i lepše, zdravi, jaki, kao „od brega odvaljeni“, kako naš narod kaže.

A kada se tome doda i Gojkov rođeni brat Milivoj Kuljić sa svojim blizancima, Konstantinom i Lazarom, njihovo dvorište je puno dece, devetoro mališana. Više nego u celoj ulici. Zbog toga se Novogajdobrani i šale da će promeniti ime selu u Kuljićevo ili bar ime ulice.

Da čujemo i njihovu priču. – Jelena nije htela da se udaje ako neće imati bar petoro dece, a evo sada smo premašili plan,- sa osmehom priča Gojko Kuljić. Hteli su još jednu devojčicu, sad su i nju dobili i sad misle da im je dosta. – Ja mnogo volim decu i zato ih rađam. To je za nas nešto najlepše i najvrednije u životu. Istina je da imam puno obaveza, ali sve stižem da poradim po kući.

Zbog obaveza u porodici sam napustila i školu, pa sam pre dve godine vanredno završila Gimnaziju. Htela sam da ličnim primerom pokažem deci da se sve može postići i pored svih obaveza,- kaže Jelena Kuljić.

Porodica Kuljić sada živi u novoj porodičnoj kući sa osam soba i dva kupatila, koju su gradili uporedo sa rađanjem dece. A kuća je tik uz Gojkovu porodičnu kuću pa deca rastu uz babu i dedu, strica i strinu, baš kao nekad. Kažu da žive normalno, kao i sve druge porodice sa većim brojem dece.

Njih devetoro u dvorištu, u drugoj ulici druga baba i ujaci i još troje dece, dva brata i sestra od ujaka. Divno. Tu nikad nisi usamljen. Da li su svesni koliko je ovo retko u Srbiji i koliko ima prednosti u ovakvom odrastanju?

– Od drugih porodica se razlikujemo samo u tome što kada sednemo da ručamo treba nam više tanjira. Takođe, treba nam više odeće i obuće, – sa osmehom priča Jelena.

Otac Gojko Kuljić ima privatnu limarsku radionicu, vredno radi i po dvanaest sati dnevno, ponekad sa terena ne dolazi kući više dana. Ipak, uspeva da obezbedi egzistenciju za svoju brojnu porodicu, a kako kaže sva deca idu bar na nekoliko mesta po Srbiji svake godine. Četvoro starijih idu u školu, na foklor, treniraju košarku, pohađaju Muzičku školu, svestrana i talentovana deca.

Otac Gojko je, pored posla u limarskoj radionici, angažovan i u KUD-u „Jovan Dučić“ u Novoj Gajdobri, kao i na tradicionalnom „SAČ FESTU“, a jedne godine je bio i crkveni kum. Sve u svemu, uzorna porodica.

„To je pravo bogatstvo“, -kažu stariji ljudi kad ih vide. Slažemo se. Zaista je tako.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here