Nove pokrajinske mere za povećanje nataliteta (VIDEO)

Među opštinama sa najnižim priraštajem su opštine Bač i Odžaci

1004

NOVI SAD: Nakon nedavne objave novih mera pronatalitetne politike na republičkom nivou, kako nezvanično saznajemo, i pokrajinska vlada radi na svojim merama sa istim ciljem. U ovom momentu pokrajinska vlada sprovodi dve mere, a ako se uzme u obzir statistika, očigledano je da su one preko potrebne.

U poslednjih petnaestak godina broj stanovnika Vojvodine se smanjio za oko sto pedeset hiljada. Priraštaj je 2016. bio u minusu i to oko 5 i po promila. Među opštinama sa najnižim priraštajem su opštine Bač i Odžaci, a najgora situacija je u Alibunaru gde je negativni priraštaj bio čak 11 promila.

Građani sa kojima smo razgovarali u ovoj opštini su podeljeni kad je reč o najavljenim republičkim merama populacione politike.

Svesni loše demografske situacije, opštine sprovode i svoje mere pronatalitetne politike. Tako u Žitištu pomažu majke sa novorođenom decom, ali i one porodice koje imaju đake i studente.

Ipak, činjenica je da sve ove mere nisu dovoljne, te su na republičkom nivou odlučili da uvedu i dodatne koje će početi da se primenjuju od sredine godine, u nekim slučajevima i retroaktivno od početka godine. Ono što je dobro, jeste da buduće majke neće imati posla sa birokratijom da bi ostvarile pomoć države.

Na nivou Pokrajine se takođe priprema paket mera koji treba da pospeši natalitet, a trenutno se sprovode dve. Prva je pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete, a druga je da se sufinansira veštačka oplodnja za drugo, treće i svako naredno dete. Nove pokrajinske mere očekuju se polovinom godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here