Veterani kao u najboljim danima

Održan festival veterana folkloraša

1311

U organizaciji UK „Koreni“ iz Bačke Palanke, u subotu, 31. marta u OŠ „Desanka Maksimović“, održan je festival veterana – folkloraša iz cele Srbije.


Nastupilo je preko dvadeset društava, a broj bi bio i veći da organizator zbog manjka prostora nije morao neke i da odbije. Za medije, Dijana Zimonja, predsednik i koreograf „Korena“ je odgovorila na neka pitanja:

Kako ste zadovoljni kvalitetom nastupa?

– S obzirom na razne poteškoće i probleme na koje smo nailazili, a na koje nismo mogli da utičemo, zadovoljni smo manifestacijom. Na festivalu su ušestvovala 22 KUD -a, gde su se mogle videti igre iz raznih krajeva Srbije, i samim tim prikazana je nošnja koja se nosila iz tih krajeva. Veoma mi je drago što su u našem gradu i ove godine održani susreti veterana folklora, jer smatram da su festivali od velikog značaja za negovanje kulture i tradicije, i da na ovakvim skupovima zajedničkim snagama radimo na njihovom očuvanju.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Ove godine je naš festival okupio oko 400 učesnika, što iz Srbije tako i iz Bugarske Slovenije i Republike Srpske. Zahvalila bih se svim igračima i učesnicima koji su upotpunili naš festival. Posebnu zahvalnost bih izrazila sponzorima i prijateljima koji su nam omogućili da se festival održi. Isto tako, želim da se zahvalim pivari Calsberg koja nam je omogućila posetu muzeja, gde smo zajedno sa Zlatiborom, Bugarskom i Zlakusom imali mogućnost da degustiramo pivo uz prelepu priču o Lazaru Dunđerskom i nastanku pivare. Samim tim gosti su odatle krenuli svojim kućama puni lepih utisaka.

Koje su se sve narodne pesme i igre mogle čuti i videti?

– Na festivalu su se mogle videti igre širom Srbije, a neke od njih su: Igre iz Centralne Srbije, Igre iz Gruže, Vlaške igre, Igre iz okoline Leskovca, Igre iz Šumadije, Igre iz Crne Reke, Igre iz Pirota, igre iz severne Bačke. Predstavili su nam se nacionalnim igrama gosti iz Bugarske, Slovenije i Repubilke Srpske.

Kako ocenjujete nastup domaćina, „Korena“ i sam značaj susreta veterana?

– Smatram da igrači uvek mogu da budu bolji. Ali želela bih da pohvalim trud onih kojima je ovo bio prvi nastup. Što se tiče samih susreta smatram da su od velikog značaja za svaki grad, opštinu, državu. Zajedničkim snagama radimo na očuvanju i negovanju kulture i tradicije, koje se prenose kroz vekove sa kolena na koleno i to je ono što nam pokazuje ko smo i gde su naši koreni. Kao i za svaki grad, tako i za naš održavanje festivala koji okuplja 400 ljudi, podjednako je važno i doprinosi razvijanju turizma u našoj opštini, jer su pojedini gosti bili u mogućnosti da se sretnu i upoznaju prvi put sa bogaststvima naše sredine.

Evo i nekih utisaka gostiju: Luka Vesović – Veterani Zlatibora

– Hvala vam dragi naši prijatelji i rođaci što ste još jednom pokazali da znate da se borite i sa vanrednim problemima i uspete da sve uradite kako treba i profesionalno. Ako je i bilo sitnih tehničkih problema to se sve nadomestilo sjajnom atmosferom u restoranu „Arena“ sa još boljim bendom. Drugi put organizujete susrete veterana i pokazujete se pravim domaćinima. Hvala što ste nam organizovali posetu muzeju piva u Čelarevu i još jednom hvala na svemu.

Đorđe Borić – „Frula“ Beograd

-Dragi prijatelji, dragi „Koreni“, uložili ste maksimum energije i želje da sve bude perfektno. Na nama gostima je bilo da razumemo iznuđene promene u prvom delu smotre. Zato je drugo poluvreme i druženje u restoranu bilo savršeno i na tome vam hvala.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here